Distribuitorii si transportatorii de gaze si energie electrica vor fi taxati pentru monopol natural

Guvernul va introduce de la 1 februarie 2013 o taxa pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si a gazului metan, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Ministerului Finantelor, citat de HotNews.

Taxa se va aplica operatorilor de transport si distributie energie electrica si gaze naturale licentiati. Exceptie fac distribuitorii cu un numar de clienti mai mic de 100.000.

Taxa se aplica pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

Cantitatea transportata catre sistemele de distributie va fi taxata cu 0,45 lei/Mwh, cantitatea distribuita cu 1,25 lei/Mwh, iar cantitatea transportata numai prin sistemul de transport va fi supusa unei taxe de 1,7 lei/MWh.

Ordonanta se va aplica pana la data de 31 decembrie 2014, iar banii colectati vor reprezenta venit al bugetului de stat.

Guvernul a mai decis astazi suprataxarea cu 60% a producatorilor de gaze, dar si o taxa speciala pe exploatarea resurselor naturale.