Guvern: Invatamantul dual este o prioritate

Ministrul Economiei Costin Borc a declarat ca dezvoltarea invatamantului dual este o prioritate a Guvernului. Primul lucru pe care investitorii straini il intreaba este daca Romania are forta de munca calificata.

Investitia in invatamantul dual este esentiala in dezvoltarea economica si reprezinta o prioritate pentru Guvernul actual, avand in vedere ca primul lucru de care se intereseaza investitorii straini cand vin la noi in tara este daca avem sau nu forta de munca calificata”, a explicat ministrul Economiei, Costin Borc (foto).

„Subiectul invatamantului dual este una din marile prioritati ale Guvernului. Nu vom putea rezolva nimic daca nu ne ocupam de calificarea fortei de munca, de atragerea fortei de munca si de pastrarea in tara a celor care vor sa plece si aducerea inapoi in tara a celor care vor sa vina. Demografia este un factor determinant si pentru a atrage forta de munca ne trebuie, in primul rand, invatamant dual. Prima intrebare pe care o au producatorii este daca pot gasi 2.000 de oameni pe care sa-i angajeze aici, in Romania”, a declarat ministrul Economiei.

Costin Borc a mai spus ca isi doreste sa vada cat mai multi producatori autohtoni care deschid fabrici in mediul rural sau la orasele mai mici: „Lucram foarte mult la dezvoltarea IMM-urilor, micii producatori, eu visez la fabrici de 50-60-70 de salariati in mediul rural sau mic-urban, care sa produca numai pentru industria autohtona, in general. Ati vazut ca vorbim de o strategie economica pe care Guvernul Romaniei vrea sa o propuna – productie oriunde in Romania.”