Cresterea economiei mondiale nu poate fi facuta fara masuri de crestere a cererii, avertizeaza FMI

Riscul actual la care se supune economia mondiala este cel al cresterii in deraiere”, motiv pentru care trebuie adoptate urgent masuri pentru stimularea cererii pe plan global in combinatie cu reforme structurale, spune numarul doi FMI, David Lipton, citat de BBC.

Cele mai recente date ale FMI arata din nou o slabire a economiei mondiale. Suntem, cu siguranta, intr-un moment delicat”, afirma David Lipton, prim-adjunct al directorului general al FMI. El propune actiuni colective pentru stimularea economiei mondiale, in conditiile volatilitatii pietelor financiare si a scaderii preturilor la materiile prime. “Inca vedem in jurul lumii o redresare a economiei, dar fundamentele sunt slabe si cred ca cel mai important in acest moment este faptul ca exista multe riscuri, inclusive unele noi, care se apropie”, a apreciat oficialul FMI.

El a pledat pentru o combinatie a reformelor structurale cu masuri de politica monetara si fiscala, singurele menite, pe de o parte, a consolida cresterea economica iar, pe de alta parte, capabile sa reduca riscurile.

Aflata la Consiliul ECOFIN de la Bruxelles, in urma cu o zi, ministrul roman al Finantelor, Anda Dragu, si-a anuntat intentia de a lua masuri pentru sporirea investitiilor si de a accelera reformele structurale. Acestea sunt, oricum, prioritati pe care Romania si-a luat angajamentul de a le implementa urmare a recomandarilor facute de Comisia Europeana in raportul de tara.

Potrivit Eurostat (Oficiul European pentru Statistica), facut public in urma cu o zi, Romania, alaturi de alte trei tari din Uniunea Europeana, a inregistrat in trimestrul patru din 2015 cea de a treia cea mai mare crestere economica.

dora.vulcan@lhm.ro