Procedurile de avizare a propunerii de revinvestire a Codrutei Kosevi vor fi finalizate de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii va finaliza pe 25 martie procedurile de avizare a propunerii ministrului Justitiei de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA, potrivit calendarului aprobat miercuri de Sectia pentru procurori.

Sectia pentru procurori (…) a aprobat calendarul de desfasurare a activitatilor prevazute in procedura de avizare a propunerii ministrului justitiei pentru reinvestirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei procuror Laura Codruta Kovesi. Procedura avizarii se desfasoara conform dispozitiilor art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, art. 211 din H.C.S.M. nr. 193/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, respectiv a Hotararilor nr. 161/2011 si nr. 105/2013 ale Sectiei pentru procurori prin care au fost stabilite criteriile, subcriteriile si indicatorii privind standardele de evaluare a interviului si a lucrarilor candidatilor pentru numirea in functii de conducere„, informeaza comunicatul oficial al CSM.

Potrivit calendarului anuntat, in cursul zilei de miercuri va fi pus in dezbatere publica proiectul de management si vor fi efectuate verificarile asupra candidaturii. In data de  24 martie este programata analizarea rezultatelor demersului anterior si intervievarea candidatului, iar pe 25 martie transmiterea avizului catre Ministerul Justitiei.

Avizul CSM este consultativ, decizia finala privind reinvestirea Laurei Codruta Kovesi urmand sa fie luata de presedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis pe data de 29 februarie Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Ministrul Justitiei anuntase, pe 25 februarie, la prezentarea bilantului anual al DNA, ca o va propune pe Laura Codruta Kovesi pentru un nou mandat la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. „Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA sa-mi asum functia pe care o am si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA„, declara atunci Raluca Pruna.

Declaratia ministrului Justitiei a venit la o saptamana dupa ce presedintele Klaus Iohannis declarase intr-un interviu la TVR ca „rezultatele obtinute de DNA cu siguranta ne duc cu gandul la posibilitatea destul de avansata a reconfirmarii” in functie a Laurei Codruta Kovesi.

Laura Codruta Kovesi conduce Directia Nationala Anticoruptie din anul 2013. In perioada 2006-2012, Laura Codruta Kovesi a fost procuror general al Romaniei.

ecaterina.virgolici@lhm.ro