Comisia Europeana si-a lansat Raportul pentru Romania

Reprezentanta Comisiei Europene a lansat miercuri, la Bucuresti, “Raportul de tara pentru Romania”, publicat inca de la finele lunii februarie a.c. In parteneriat cu Ministerul Finantelor, Comisia a organizat si o dezbatere pe marginea raportului, la care au participat si cate un reprezentant din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ministerului Muncii, un reprezentant al Cancelariei prim-ministrului Dacian Ciolos si un director general din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Raportul mentioneaza progresele inregistrate de Romania dar mai ales atrage atentia asupra riscurilor fiscale si de salarizare luate in afara programului anual de bugetare, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Finantelor.

Comisia incurajeaza relansarea investitiilor, continuarea reformelor structurale si asumarea unor “politici fiscale responsabile”, acestea fiind si prioritatile pentru Semestrul European (instrument de coordonare la nivel european a politicilor economice nationale).

Tot saptamana aceasta, Comisia Europeana a anuntat iesirea Romaniei din grupul tarilor care inregistreaza dezechilibre macroeconomice. “Cresterea economica in Romania este sustenabila si se bazeaza pe investitii. Rata investitiilor a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungand la 24,9% din PIB si ne asteptam sa creasca pe termen mediu”, a spus ministrul roman al Finantelor, Anca Dragu.

Pe de alta parte, insa, Angela Filote – seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania – a remarcat situatia “paradoxala” in care se afla Romania: “Romania se afla in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp este si in topul saraciei. Aceasta inseamna ca modelul de crestere nu lucreaza in beneficiul cetatenilor”. Iata de ce “Comisia Europeana doreste sa se asigure ca evolutia economiei Romaniei este echilibrata, avand drept model de competitivitate calitatea si inovarea in locul costurilor reduse cu forta de munca”.

dora.vulcan@lhm.ro