Prima vizita in Olanda a unui prim ministru roman. Miza pe Schengen?

Demersul premierului roman este motivat de faptul ca parlamentarii olandezi dau mandat primului ministru pentru pozitiile pe care acesta le sustine in Consiliul European. Este deja un fapt stiut ca Olanda s-a opus aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Numai ca, stupoare, atunci cand a verificat cati prim ministri romani au fost in ultimii zece ani in Olanda, Dacian Ciolos a aflat, “cu surprindere” de la Ministerul roman al Afacerilor Externe ca niciunul.

O sa merg in Parlament, la o intalnire cu conducerea Parlamentului dar si cu membrii Comisiei de Afaceri Europene, unde o sa le explic care sunt prioritatile Romaniei legate de agenda europeana, dar si de cooperarea bilaterala si sa raspund la anumite intrebari, pentru ca stiu ca de foarte multe ori atitudinea si pozitia guvernului olandez depind de atitudinea si pozitia Parlamentului, deci un dialog direct cu membrii Parlamentului mi se pare important”, a declarat miercuri prim ministrul Romaniei Dacian Ciolos.

Demersul premierului roman este motivat de cunoasterea unui fapt de bun simt: “ Eu mai stiu si ca olandezii sunt foarte pragmatici si oameni care iau decizii si pe baza de argumente si, dincolo de orice asteptari, e important sa intarim dialogul direct cu autoritatile olandeze si sa explicam direct lucruri, sa raspundem direct la anumite intrebari, dupa care eu cred ca si deciziile politice care vor fi formulate vor tine cont de aceste lucruri. Olanda nu e doar un ministru, un prim ministru, in Olanda sunt mai multi decidenti si atunci e important sa putem aborda acest dialog si direct” , a mai spus Ciolos.

dora.vulcan@lhm.ro