Clifford Chance: Concurenta – o tema globalizata

Investigatiile de dreptul concurentei devin tot mai complexe si interconectate, iar autoritatile de resort colaboreaza tot mai strans la nivel international. In acest context, riscurile si implicatiile de conformare pentru companii sporesc.

Clifford Chance a publicat recent un raport privind Tendintele globale Anti-trust, in care sunt identificate principalele teme de interes pentru peisajul concurential din 2016, pe baza datelor statistice si analizelor sectoriale si multi-jurisdictionale.

„Raportul confirma ceea ce anticipam acum cateva luni, pornind de la tendintele identificate atat prin activitatea noastra pe plan local, cat si din jurisprudena europeana si a alor jurisdictii la care avem acces”, spune Diana Crangasu, Senior Associate si coordonator al practicii de dreptul concurentei in cadrul Clifford Chance Badea. „Vorbim tot mai mult despre eforturi multijurisdictionale extinse, mai multa vigilenta in activitatea M&A si despre rolul esential al programelor de conformare in companii”.

La nivel european, accentul autoritatilor pe preventie si clementa devine tot mai bine conturat. Astfel, valoarea amenzilor antitrust centralizate pentru 2015 – 364,5 milioane de euro – reprezinta mai putin de un sfert din totalul pe 2014. In acelasi timp, valoarea reducerilor de amenzi in urma acordurilor de clementa si imunitate agreate anul trecut cu diverse companii a fost de 646 milioane de euro (fata de 2014, cand au reprezentat mai putin de jumatate), aproape doua ori mai mare decat valoarea amenzilor finale acordate. Aceasta tendinta este sustinuta, pe de o parte, de vigilenta sporita a companiilor, precum si de stimulentele financiare pentru informari oferite autoritatilor cu privire la eventuale fapte anti-concurentiale.

Diana Crangasu (foto) adauga: „Romania a inregistrat, in 2015, primul caz de investigatie declansata ca urmare a unei aplicatii de imunitate, precum si un numar record de amenzi si solicitari privind procedura tranzactionarii (recunoasterii; procedura menita sa incurajeze companiile sa recunoasca savarsirea unei fapte anticoncurentiale in orice moment pe parcursul investigatiei, pentru a beneficia de o reducere a amenzii).”.

Primele 10 industrii afectate de amenzi sunt, in ordinea importantei, potrivit datelor globale centralizate incepand cu 2004, urmatoarele: produse minerale non-metalice (sticla, ceramica, ciment, etc.) – cu o pondere de peste 1%; productia de echipamente electronice, calculatoare si produse optice; produse chimice; echipamente si masini grele; echipamente electrice; industria farmaceutica; industria produselor de cauciuc si plastic; serviciile financiare (cu exceptia industriei de asigurari si pensii); productia de haine si accesorii; industria producatoare de bauturi.

Primele 10 industrii ca numar de investigatii antitrust derulate in prezent, in cazurile anuntate public in statele considerate pentru analiza sunt, in ordine descrescatoare: industria producatoare de masini si componente; serviciile financiare; productia de echipamente electronice, calculatoare si produse optice; industria alimentara; industria de management al deseurilor si reciclare; transportul feroviar; transportul maritim; industria chimica; industria farmaceutica; produse minerale non-metalice.

In Romania, investigatiile de concurenta din ultimii au vizat cu precadere industrii precum energia, telecomunicatiile, retail-ul alimentar, sectorul bancar si al asigurarilor, industria farmaceutica, precum si sectorul de licitatii publice.

„Indiferent de domeniul de activitate, toate companiile trebuie sa isi defineasca si sa implementeze un set de bune practici menite sa previna o eventuala incalcare a legislatiei concurentei si riscurile aferente”, subliniaza Diana Crangasu. „Expunerea provocata de o eventuala investigatie poate imprima incertitudine unui jucator economic, avand implicatii majore atat in plan operational si financiar, cat si de imagine publica si cultura organizationala”.