CEDO da castig de cauza Romaniei in privinta reducerii salariilor bugetarilor

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza statului roman in doua cauze privind legalitatea reducerii salariilor bugetarilor cu 25%. Potrivit judecatorilor de la Strasbourg, statul roman nu a incalcat niciun drept fundamental al omului prin legea 118/2010.

Hotararile in cauzele “Mihaies vs Romania” si “Sentes vs Romania” arata ca autoritatile romane au dreptul de a suspenda, prin lege, anumite categorii de retributii salariale ale angajatilor din sistemul bugetar. CEDO a constatat ca decizia autoritatilor romane din 2010 a urmarit atingerea unui scop de utilitate publica, acela de a pastra echilibrul bugetar, pe fondul crizei economice din Romania. Fiecare stat poate stabili nivelul salariilor bugetarilor, avand in vedere ca reglementarile din Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu confera acestor salariati dreptul de a primi un anumit cuantum al retributiilor banesti.

In decizia data pe 2 martie 2012 Curtea de la Strasbourg aminteste faptul ca, datorita cunoasterii directe a nevoilor societatii, autoritatile nationale sunt mai bine situate decat judecatorii pentru a aprecia ce este cu adevarat de „utilitate publica”. “CEDO se asigura doar de faptul ca interventia legiuitorului national vizeaza reformarea unui sector economic pe considerente de justitie sociala si respectand un echilibru just intre interesele curente”, se mai arata in decizia Curtii. Tinand cont de aceste aspecte CEDO a respins cererile reclamantilor Felicia Mihaies si Adrian Sentes.