Ce legatura exista intre procesele amanate si dezvaluirea informatiilor?

Daca ar fi sa facem o retrospectiva a proceselor din ultimele 12 luni, realizam ca avocatii sunt groaznici in ceea ce privestea divulgarea informatiilor. A devenit un lucru obisnuit pentru cele mai mari instante din Marea Britanie sa intampine cazuri amanate sau perturbate, din cauza deficientelor in procesele de dezvaluire a informatiilor.

Aceasta problema a ajuns intr-un punct crucial, in noiembrie anul trecut, cand domnul Justice Hildyard a criticat in mod public Banca Regala a Scotiei, dar si firma de avocatura Herbert Smith Freehills, pentru intarzierile aparute in procesul de dezvaluire a informatiilor cu privire la lupta de patru miliarde lire sterline a bancii cu actionarii sai. Aceasta lupta a reprezentat una dintre cele mai mari dispute bancare ale deceniului, conform The Lawyer.s

Cazul a fost amanat pentru 2017, timp in care Banca Regala a Scotiei se lupta pentru a face fata cu revizuirea a 25 de milioane de documente, pentru a respecta deadline-ul.

Firma de avocatura Herbert Smith Freehills a prezentat deja estimarea costurilor pentru acest caz la circa 90 de milioane de lire sterline.

Cu trei saptamani inainte de aceasta decizie, domnul Justice Coulson a criticat dur Kier Construction pentru procesul „greoi si inadecvat” de a dezvalui informatiile, proces care a ajuns sa coste de trei ori mai mult decat bugetul sau initial. Pinsent Mason reprezinta Kier Construction, insa de practica de dezvaluire s-au ocupat furnizori externi.

Si nu doar intantele civile se impotmolesc intr-o serie de termene ratate si bugete subevaluate. Cel mai recent proces penal, in care sase fosti afaceristi Barclays au fost acuzati in privinta ratei dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang care ofera fonduri, respectiv, rata dobanzii pe care o percepe pentru acordarea de imprumuturi banesti, a fost si el amanat in luna februarie. Asta dupa ce au aparut informatii cum ca Barclays a furnizat procurorului un plus de 500 de mii de documente, cu doar cateva saptamani inainte ca procesul sa inceapa.

Joc tactic?

In o multime de cazuri bancare s-au vazut situatii in care reclamatii acuza institutiile financiare ca intarzie procesul de dezvaluire a informatiilor, si nu din cauza incompetentei, ci pentru un joc tactic.

Cei care aduc acuzatii sustin ca, in trecut, bancile au acuzat apararea ca a etichetat gresit anumite documente, in mod intentionat, sau au fost distruse, ori ascunse in spatele dreptului de confidentialitate a informatiilor.

La nivelul cel mai de baza, nu este nimic in neregula abordarea dezvaluirii informatiilor ca o tactica de solutionare a litigiilor, fie ca esti reclamant sau parat. Un avocat litigator a dezvaluit ca este un lucru comun ca inainte de proces sa stabilesca, impreuna cu clientul, modul in care acest proces de divulgare sa mearga, dar si modul in care se poate pune presiune pe adversari, in special in cazul in care ei cred ca cealalta parte va ceda la primul obstacol cu privire la dezvaluirea documentelor.