Ce active pierd si ce active castiga in pietele financiare in anul 2016

Pe majoritatea burselor internationale, in 2016 s-a inregistrat oficial cel mai prost inceput de an din toate timpurile. China a avut in prima saptamana a acestui an doua zile in care bursele au scazut cu 7% ceea ce a dus la suspendarea completa a tranzactionarii si a influentat puternic pietele financiare din intreaga lume. 

Avem de-a face evident cu reluarea crizei incepute anul trecut care a revenit in forta si care cel putin in prima parte a anului va influenta directia pietelor.  Cine castiga si cine pierde?

“Pierzatorii” pietelor financiare:

 •   – Actiunile si in mod special urmatoarele sectoare:
  •      –  companii care deruleaza afaceri cu China sau companiile care exploateaza resurse naturale. Astfel de companii ar putea fi Exxon Mobile, Chevron, etc…
 • –   Materiile prime, economiile emergente si valutele lor
  •   –   O alta categorie importanta de “pierzatori” vor fi principalele economii emergente, cum ar fi Brazilia, India, Rusia, dar si tari ce se bazeaza pe exploatarea si exportarea materiilor prime dar nu sunt in categoria emergente, cum ar fi Arabia Saudita, Australia, Canada, Noua Zeelanda. China a fost si inca a ramas cel mai mare cumparator de materii prime din lume si acest lucru este normal, pentru este producatorul numarul 1 de bunuri din intreaga lume. Criza din China inseamna scaderea cererii pentru materii prime, ceea ce inseamna scaderea pretului pentru materii prime.
  •    – O alta categorie de “pierzatori” vor fi valutele economiilor emergente: Veniturile totale ale tarilor care exporta materii prime catre China vor scadea puternic anul acesta. Atunci cand veniturile scad, nu ai de ales si trebuie sa reduci si cheltuielile pentru ca pur si simplu nu mai ai bani. Asta se poate face in 3 feluri:
   •    –  Scazi cheltuielile – marea majoritate a guvernelor cheltuie cel mai mult cu salarii si pensii. Invariabil scaderea cheltuielilor inseamna sa dai oameni afara sau sa reduci salariile: asta invariabil creeaza tensiune sociala. Cel mai greu lucru pentru un politician este sa adopte o masura puternic anti-populara si sa isi ridice tara in cap la propriu.
   •    – Cresti taxele – cresterea taxelor este o masura limitata, pentru ca taxezi mai mult exact firmele care sunt in criza si care au probleme reale. Atunci cand tara e in criza, cresterea taxelor nu poate aduce prea multi bani la buget si posibil sa faca mai mult rau decat bine.
   •    – Tiparesti bani – este cea mai usoara masura, pentru ca nu este perceputa ca o scadere de populatie. Are insa un impact puternic asupra inflatiei si asupra monedei nationale.
  •   – Avand in vedere brutalitatea scaderii burselor si deficitele mari din economiile emergente, probabilitatea este foarte mare ca guvernele acestor tari sa tipareasca masiv bani. Asta inseamna ca anul acesta, Realul Brazilian, Rand-ul Sud African, Dolarul Canadian, Australian, Rubla Ruseasca etc… vor avea parte de deprecieri in special fata de Dolar.
 •  –  Moneda Euro: In prezent, Banca Centrala Europeana “tipareste” (creeaza electronic) bani pentru a creste activitatea economica in Europa si pentru a readuce inflatia. Luati insa in calcul ca multe tari din zona Euro au schimburi comerciale importante cu China (Germania) plus ca preturile reduse la materii prime vor contribui in continuare la deflatie (lipsa inflatiei). Asta va face ca programul Bancii Centrale Europene sa esueze si singura masura pe care o poate face BCE este sa fie si mai agresiva. Cu alte cuvinte, sa tipareasca si mai multi bani, ceea ce va deprecia Euro si mai mult.

 

Castigatorii” pietelor financiare:

 •   –  Obligatiunile de stat ale celei mai sigure tari: Cea mai mare si mai sigura piata financiara in acest moment este piata obligatiunilor guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii. SUA este in acest moment cea mai mare economie din lume, cea mai mare putere militara din lume si cea mia bogata tara. In pietele financiare, cele mai sigure instrumente sunt obligatiunile Americi si intotdeauna cand e criza, investitorii se refugiaza in aceste active.
  •  – In platforma MetaTrader4 oferita de Admiral Markets, simbolul acestor instrumente este#USTNote
 • –  Aurul – pretul aurului creste in doua cazuri:
  •  – In caz de razboi
  •  – In cazul in care guvernele tiparesc masiv bani pentru a acoperi lipsa veniturilor.
   •    – Riscul unui razboi generalizat este redus insa, majoritatea economiilor emergente foarte probabil vor tipari masiv pentru a contracara scaderea veniturilor si a pretului materiilor prime.
   •   –  In acest conditii, in anul 2016, pretul aurului ar putea inregistra aprecieri semnificative. De altfel, in timp ce bursele lumii au avut cel mai prost inceput de an, pretul aurului a crescut cu aproape 40 de dolari pe bursele internationale.
 •  – Dolarul American. Cea mai mare si mai sigura piata din lume, piata obligatiunilor de stat ale Americii, este denominata in dolari. Cu alte cuvinte, daca vrei sa cumperi fizic obligatiuni ale Americii trebuie sa ai dolari. Si daca trebuie sa ai dolari, atunci trebuie sa ii cumperi. Sansa este foarte mare ca in 2016, dolarul american (USD) va avea o evolutie pozitiva fata de majoritatea valutelor lumii.

 

Cum ar putea evolua Leul in 2016

Cel mai probabil, in 2016, leul va inregistra miscari mai mari decat in anii precedenti si in medie va inregistra o depreciere moderata fata de moneda unica Europeana.

Din fericire pentru Romania, tara noastra este destul de izolata de aceasta criza. Schimburile comerciale dintre Romania si China nu sunt semnificative si in plus Romania nu este un exportator puternic de materii prime.

Cu toate acestea, Europa va fi afectata si economia Romaniei nu are cum sa scape neatinsa. Romania va fi tratata la pachet cu toate tarile Europei de Est si va fi vazuta ca un “activ” mai riscant decat in anii trecuti. Asta inseamna ca pe leu va exista o presiune mai mare de vanzare ceea ce va insemna un leu mai slab fata de Euro.