Canadienii de la Roman Copper dau in judecata statul roman

Roman Copper, companie canadiana a carei oferta a fost declarata castigatoare la licitatia de privatizare organizata de  OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) pentru Cupru Min Abrud SA, a initiat in mod oficial procedurile legale si actiunile impotriva statului roman.

Roman Copper a formulat o „Cerere de chemare in judecata”,  pe care a inaintat-o instantelor judecatoresti competente din Romania, cu scopul de a asigura si proteja drepturile dobandite in urma declararii companiei drept castigator al procesului international  de privatizare a Cupru Min Abrud SA, dupa ce OPSPI a incetat unilateral discutiile pentru finalizarea procedurii, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

„Roman Copper a decis sa actioneze pentru protejarea drepturilor sale si ale actionarilor sai, in conformitate cu normele dreptului romanesc si international. Pe parcursul intregului proces de privatizare a Cupru Min  am actionat cu buna credinta, am respectat conditiile din caietul de sarcini, am urmat regulile stabilite de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si am castigat licitatia”, a declarat Joel Hayes, presedintele Roman Copper.

Dupa finalizarea procesului de licitatie, in data de 26 martie, Roman Copper a fost declarata castigatoare de catre statul roman. 

Ca urmare a actiunilor inconsistente intreprinse  de guvernul roman si autoritatile implicate, Roman Copper a decis sa ia masuri pentru a se asigura ca drepturile actionarilor sai sunt protejate si in Romania. In acest scop, investitorul canadian a angajat  reprezentanta juridica formata din case de avocatura locale si internationale.

Oficialii companiei au confirmat de asemenea ca Roman Copper se afla in contact permanent cu ambasadele care reprezinta interesele partilor implicate in proiect, cu scopul de a asigura sprijinul pentru o comunicare eficienta pe plan international.

„Suntem incantati ca noul prim ministru desemnat al Romaniei a anuntat inca de la nominalizare ca, pentru cabinetul sau,  respectarea legii este prioritate zero. Roman Copper se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o. Imediat dupa anuntarea ofertei castigatoare, ne-am exprimat disponibilitatea pentru finalizarea corespunzatoare a procesului de privatizare”, a  adaugat Joel Hayes.

Acesta a declarat ca Roman Copper  ramane pregatita sa se conformeze directiilor pe care guvernul roman si le-a asumat, chiar si el insusi, in calitatea sa de membru al Uniunii Europene.

Compania canadiana, sustinuta de compania Valhalla Resources si  banca de investitii  Bayfront Capital Partners s-au inscris in procedura de privatizare a societatii miniere Cupru Min, lansata de statul roman la sfarsitul anului 2011.
 
In data de 26 martie 2012, Roman Copper a fost declarata castigatoare a procesului de licitatie pentru Cupru Min Abrud SA. Procesul de licitatie a fost organizat de OPSPI ca licitatie deschisa cu strigare, criteriul de selectie fiind cel mai bun pret.

Roman Copper Corp a oferit 200,77 milioane de euro, cu mult peste pretul de pornire de 57,3 milioane de euro si a fost declarata castigatoare a licitatiei.