Microsoft refuza sa plateasca 4 miliarde de dolari catre Motorola in procesul de incalcare de patente

Microsoft a sustinut astazi, in cadrul unei audieri care a avut loc in Seattle, ca Motorola Mobility cere in mod incorect suma de 4 miliarde de dolari pe an sub forma de redevente pentru patente, transmiteBloomberg. Microsoft sustine de asemenea ca Motorola Mobility nu a reusit sa isi respecte obligatia de a oferi conditii corecte de licentiere pentru patentele sale.

Motorola Mobility a intentat procese in Statele Unite si Europa in incercarea de a interzice unele produse Microsoft, precum sistemul de operare Windows 7 si consolele Xbox, sustinand ca producatorul de software refuza sa plateasca pentru folosirea unor patente esentiale pentru tehnologiile Wi-Fi si video.

O decizie in favoarea Microsoft ar putea sustine o contestatie similara formulata impotriva Motorola Mobility la Comisia Europeana si ar putea de asemenea ajuta la evitarea scoaterii de pe piata si interzicerii vanzarii produselor Microsoft in Germania. O asemenea decizie ar putea totodata sa sutina cazul Microsoft intr-o disputa comerciala conform careia consolele Xbox fabricate in Asia nu ar trebui sa fie interzise in Statele Unite, unde a fost cea mai bine vanduta consola de jocuri anul trecut. O decizie in favoarea Microsoft ar putea de asemenea limita posibilitatea Motorola Mobility de a contraataca in cadrul disputelor de incalcare de patente cu Apple, disputa ce are la baza telefoane care folosesc sistemul de operare Android al Google.

Audierea de astazi va incerca sa determine daca Motorola Mobility si-a indeplinit obligatia de a face o oferta corecta lui Microsoft in vederea folosirii patentelor sale si va analiza si daca Microsoft a pierdut dreptul de a contesta, deoarece nu a facut nicio contraoferta la scrisorile formulate in octombrie 2010 de catre Motorola, in care compania cerea o taxa de licentiere de 2,25% din pretul de retail al produselor Microsoft.