Baroul București confirmă faptul că drepturile avocaților prinvind asistarea clienților în dobândirea cetățeniei sunt încălcate, motiv pentru care răspunde solicitărilor acestora printr-o adresă trimisă către Președintele Autoritătii Naționale pentru Cetățenie (ANC), Andrei Tinu, și către Ministrul Justiției (MJ), Tudorel Toader, se arată în documentul întocmit de Baroul București.
Legal Marketing aducea la cunoștință, printr-un articol publicat la data de 25 mai 2017, că ANC nu mai permite avocaților să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române fără o programare online prealabilă. La acea dată, Institutul European pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Avocaților explica faptul că înregistrarea cererii electronice durează aproximativ două luni, ANC încălcând astfel o serie de drepturi ale avocaților. Prin urmare, a formulat un document oficial către Baroul București, prin care să-i înștiințeze pe Președintele ANC, Andrei Tinu, și pe MJ, Tudorel Toader.
Baroul București a răspuns pozitiv la această solicitare menționând că, în urma analizării înscrisurilor atașate plângerii formulate de mai mulți avocați și asociații profesionale, se constată încălcarea unor drepturi fundamentale ale avocaților și clienților acestora. Mai mult, se solicită modifcarea Legii nr. 21/1921, prin organizarea unor dezbateri la care să participe și reprezentanții ai baroului.
„Analizând înscrisurile atașate sesizărilor am constatat că această măsura stingherește libertatea absolută a clientului de a își alege avocatul (prevazută de dispozitiile art.2 alin.4 din Legea 51/1995 cu modificarile și completările ulterioare) și, pe de altă parte, nu constituie cea mai fericită manieră de îndeplinire a obligației pozitive a tuturor organelor admininistrative de a asigura desfășurarea nestingherită a activității avocatului (prevazută de dispozițiile art 2. alin. 3 din Legea 51/1995 cu modificările și completările ulterioare). Vă rugăm […] să ne invitați la dezbaterile privind modificarea Legii nr. 21/ 1991 și, pe de altă parte, să ne consultați în ceea ce privește adoptarea măsurilor administrative care produc efecte asupra exercitării profesiei de avocat”, se arată în documentul formulat de Baroul București.
Pe lângă solicitarea făcută de Baroul București, pe masa Ministrului Justiției a mai ajuns încă o adresă formulată de Asociația Societatea Avocaților din București, care sprijină afirmațiile făcute de reprezentații baroului. Astfel, este cerută revocarea măsurii dispuse de președintele ANC, Andrei Tinu, în sensul în care avocații nu își mai pot asista clienții, decât în baza unei programări online.
„Precizăm că am fost sesizați de mai mulți colegi avocați cu privire la aceste aspecte pe care le considerăm intolerabile, motiv pentru care vă solicităm să luați masurile care se impun pentru reintrarea în drepturi a avocaților la instituția Autorității Naționale Pentru Cetățenie […] Vă rugăm să ne primiți și într-o audiență cu privire la aceste nereguli, la care dorim a lua parte împreună cu o parte dintre avocații care ne-au sesizat, respectiv să revocați această măsură arbitrară la adresa noastră, deoarece ne îngradește exercitarea profesiei”, se arată în documentul formulat de Asociația Societatea Avocaților din București.
În adresele trimise către Ministerul Justiției se mai precizează că cetățenii au făcut reclamații cu privire la modul defectuos în care funcționează programările online.
„Aceste programări nici nu funcționează cum trebuie, sistemul dând deseori eroare, iar de pe o adresă de email nu se poate programa decât o singură persoană așa cum ne-au informat cetățenii, deci după ce că majoritatea solicitanților nu au cunoștințe de calculator, trebuie să-și facă și adresă de email”, se precizează în documentele oficiale.
Cine este Andrei Tinu?
Andrei Tinu este actualul președintele ANC, recent (re)numit la conducerea acestei instituții pe data de 08.03.2017, după ce pe data de 10.03.2016 a fost demis de către Primul Ministru, Dacian Cioloș, pe motivul „degradării performanței instituționale a Autorității Naționale Pentru Cetățenie”. Astfel, printr-un raport efectuat de Corpul de Control al MJ, finalizat în februarie 2016, s-a constat că în activitatea ANC au fost depistate probleme de legalitate, de eficiență instituțională și deficiențe de ordin administrativ, disfuncții în procesele de management, dar și probleme de comunicare publică și transparență. În același raport, Corpul de Control al MJ constata întârzieri foarte mari în soluționarea cererilor de cetățenie, încălcări ale Regulamentului de evaluare a activității profesionale a angajaților, precum și ale dispozițiilor referitoare la promovarea în funcții de conducere. La acea vreme, șefii ANC și-au dat demisia în semn de protest faţă de numirea Mălinei Iulia Ciobanu ca preşedinte al ANC și au cerut MJ de atunci, Raluca Prună, ca funcțiile de conducere să fie ocupate printr-o procedură de selecție transparentă și obiectivă, în baza unui concurs.
Andrei Tinu este fiul fostului ziarist Dumitru Tinu, decedat în 2003, în urma unui accident de mașină. Andrei Tinu a absolvit Universitatea din București și este Doctor în Istorie. Din februarie 2012 predă drept constituțional la Facultatea de Drept – Universitatea Titu Maiorescu, în calitate de asistent universitar.
Andrei Tinu a debutat în politică în anul 2006, în partidul lui Vadim Tudor, unde a deținut funcția de președinte al organizației studențești, scriind texte în revista ”România Mare”. Doi ani mai târziu, se transferă la PSD cu întreaga organizație de studenți, fiind propus pentru funcția de deputat, deși abia împlinea vîrsta minimă, activând în cadrul organizației de tineret a partidului (TSD). A fost purtător de cuvânt al TSD, vicepreședinte al Organizației Județene Arad a Partidului Social Democrat (2009-2010), secretar executiv al TSD (2010-2013) și vicepreședinte al TSD între 19 octombrie 2013 și 12 decembrie 2015. În perioada 2014-2016 a condus ANC, fiind suspendat în 2016, dar revenind apoi în acceași funcție la data de 08.03.2017.
Andrei Tinu a ținut, o perioadă, și prima pagină a ziarelor mondene. Înainte de a intra în politică, el era cunoscut drept fiul fostului jurnalist Tinu de la ziarul Adevărul și cel care conducea o afacere cu venin de viperă. În 2016, se naște un scandal monden în jurul său, după ce mama lui a acuzat-o pe nora sa, Alberta, cu care Andrei Tinu are doi copii, că ar fi agresat-o, contrariată fiind de faptul că fiul ei nu are nimic de spus în această privință.