Actualul sef al Curtii Constitutionale si alti doi judecatori vor pleca

In 2016 expira mandatele a trei judecatori, motiv pentru care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) isi va schimba componenta in curand. Actualul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de fostul presedinte Traian Basescu in 2007, Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat la propunerea UDMR (2007), şi Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor la propunerea PNL (2007) isi vor parasi posturile.

Constitutia prevede ca la Curtea Constitutionala a Romaniei sa fie desemnati noua judecatori, alesi pentru mandate care dureaza noua ani. Numirea judecatorilor se face astfel: trei sunt numiti de presedintele tarii, trei de Camera Deputatilor si alti trei de Senat.

Potrivit declaratiilor analistului politic Radu Alexandru, oferite publicitatii, formatiunile parlamentare vor incerca sa isi sporeasca aria de influenta in cadrul CCR. Partidele mari, PNL si PSD, vor incerca sa numeasca candidati tocmai pentru a isi asigura un grad puternic de influenta. Presiunea politica ramane o tema actuala, Radu Alexandru preconizand ca, intr-un an electoral, Curtea Constitutionala  nu va scapa de aceste interferari politice in cadrul institutiei.

Cele trei numiri reprezinta zone distincte, zone cu interese diferite. Si de aceea noile numiri vor putea influenta intr-o anumita masura deciziile finale ale CCR. Ne asteptam ca cele trei autoritati, presedintele, pe de-o parte, apoi Parlamentul sa faca numiri care sa reflecte noile raporturi politice dintre institutiile din cadrul Parlamentului si din cadrul CCR. Va conta, in opinia mea, portretul persoanei nominalizate. De multe ori, litera legii a fost respectata, dar nu si spiritul”, analistul politic Radu Alexandru precizand ca una dintre cele mai inoportune alegeri ar fi numirea unui judecator din sfera politica.

La ora actuala, Curtea Constitutionala are urmatoarea structura: un prim grup este reprezentat de judecatorii care au fost numiti de Traian Basescu: presedintele Augustin Zegrean (mandatul expira in 2016), Petre Lazaroiu (judecator pana in 2019) si Daniel Morar (judecator pana in 2022). In al doilea grup sunt judecatorii propusi de PNL, desemnati prin Parlament: PDL l-a nominalizat pe Stefan Minea in 2010, iar PNL pe Tudorel Toader in 2006 (mandatul expira anul acesta) si pe Mona Pivniceru în 2013.In cel de-al treilea grup, PSD este reprezentat de Simona Maya Teodoroiu, care ocupa locul lui Toni Grebla, şi Valer Dorneanu, numit in 2013. Judecatorul Puskas Valentin-Zoltan a fost numit la propunerea UDMR in anul 2007.