Demisia lui Christiane Taubira, Ministrul Justitiei din Franta

Ziua de miercuri a adus vesti importante in Franta. Ministrul francez al Justitiei, Christiane Taubira, si-a prezentat demisia presedintelui Francois Hollande, potrivit agentiilor de stiri France-Presse si Reuters.

Demisia vine pe fondul unei reactii care exprima dezacordul lui Taubira, referitor la proiectul de reforma constitutionala privind starea de urgenta si retragerea cetateniei pentru autorii unor acte de terorism. Aceasta reforma trebuia sa fie prezentata deputatilor astazi, de catre premierul Manuel Valls.

Christiane Taubira isi justifica alegerea, pe contul de Twitter:

“Uneori sa rezisti inseamna sa ramai, alteori inseamna sa pleci (…) Fie ca ultimul cuvant sa-l aiba etica si dreptul”.

Locul ei va fi luat de Jean-Jacques Urvoas, un apropiat al premierului Manuel Valls, specialist in chestiuni legate de securitate si conducator al comisiei legislative a Adunarii Nationale.

Reforma constitutionala propusa de Francois Hollande, ca urmare a atentatelor din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti, cere introducerea in constitutie a retragerii nationalitatii pentru cetatenii cu dubla nationalitate nascuti in Franta, care au fost condamnati pentru acte de terorism.

Premierul Manuel Valls a anuntat prelungirea starii de urgenta, al carei termen limita se incheia in februarie.

Sub starea de urgenta, autoritatile franceze au dreptul sa efectueze perchezitii ample, fara mandat judecatoresc, si sa intervina rapid pentru dizolvarea miscarilor care prezinta pericol iminent.