Producatorii din industria alimentara solicita demisia ministrului Muncii

Patronatele si sindicatele din industria alimentara cer suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor si demiterea ministrului Mediului, pe care il acuza de o proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, afirma ca aceasta situatie “este cel mai puternic „scandal” pe care l-a avut Romania in ultimii sapte-opt ani”, aducand ca argument neregulile sesizate in modul de functionare al acestui sistem: “25 ianuarie a fost data limita pentru depunerea hartiilor la MMAP pentru obligatiile de plata, iar la sfarsitul saptamanii trecute am mai primit o alta veste ”imbucuratoare”, respectiv ca unul dintre reciclatori a afirmat ca toate cantitatile declarate in cursul anului trecut sunt false, in jur de 55.000 de tone. In bani, aceasta cantitate reprezinta ca taxa de mediu 25 de milioane de euro, adaugata deja la cele 20 de milioane de euro”, conform declaratiilor oferite luni, intr-o conferinta de presa.

Datoria industriei alimentare catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) e estimata la o suma de circa 45 de milioane de euro.

Repercusiuni pentru portofelul cetateanului roman

Orice comerciant care vinde produse ambalate va trebui sa recupereze deseurile. Daca refuza, e obligat sa plateasca 2 lei/kg de ambalaj nerecuperat, potrivit ordonantei de urgenta196/2005. Taxa, gandita in favoarea cresterii gradului de reciclare, are consecinte mai putin favorabile pentru clienti: scumpirea cu 30% a alimentelor ambalate. In aceste conditii, reducerea TVA nici nu va mai fi sesizabila.

Presedintele Romalimenta vorbea de un total de 230 — 250 de milioane de euro pentru aceasta suprataxa, bani care vor fi platiti din portofelele cetatenilor romani.

In mod evident, producatorii doresc tarife mai mici pentru kilogramul de deseu nerecuperat. Insa Ministerul Mediului refuza sa scada tarifele, considerand ca asta ar insemna “moartea” recliclarii in Romania, fapt care ar atrage dupa sine si sanctiuni de la institutiile europene.

Industria alimentara si agricultura Romaniei, la un pas de faliment?

Seful Romalimenta a precizat ca la suprataxa mentionata mai sus se va mai adauga si datoria din infringement: “pentru ca Romania va fi in infringement pentru proasta gestionare si, din informatiile doamnei ministru, aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care ii va plati tot contribuabilul. Cred ca este o lege prost facuta, ce-i drept nu acum, ci in urmă cu 10 ani, […] si prin care s-au facut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plati taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia sa devenim contribuabil la o Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR), am indeplinit conditiile legii, am platit 0,65 lei pe kg acestor firme si acum aflam ca din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piata, tot potrivit acestei legi, cei buni de plata suntem noi, cei care am fost cinstiti”, intr-o declaratie postata pe Agerpres.

Potrivit lui Sorin Minea, aceste probleme ar putea cauza un “faliment coordonat” pentru industria alimentara si agricultura Romaniei.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta, subliniaza greselile facute de doamna ministru a Mediului, Cristina Pasca-Palmer: “Lucrurile sunt foarte grave. In momentul de fata societatile mici si mijlocii pot disparea, iar aceasta doamna ministru a Mediului, din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, și nu cred ca este singura in acest Guvern, este sau incompetenta sau rau intentionata.”

Cristina Pasca-Palmer este ministrul desemnat al Mediului, Apelor si Padurilor in Guvernul Dacian Ciolos. A lucrat la Comisia Europeana, Directoratul General pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare, fiind responsabila de schimbarea globala, resursele naturale, economia verde.

Raspunsul Ministerului Mediului

Conform comunicatului remis Agerpres, din 21 ianuarie, Ministerul Mediului conchide ca obiectivul autoritatilor nu vizeaza aplicarea sanctiunilor pentru deseurile nereciclate, ci isi propune sa impulsioneze sistemul functional de management al deseurilor de ambalaje, pentru ca Romania sa nu ajunga in situatia de a fi datoare cu 200.000 euro pe zi, suma la care pot ajunge penalitatile europene.

De mai bine de zece ani, legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare in Romania. Fiind nemultumiti de ultimele masuri ale Ministerului Mediului si de nefunctionalitatea sistemului de lucru, reprezentantii producatorilor din industria alimentara isi doresc sa discute cu cat mai curand cu premierul, in vederea gasirii unor solutii eficiente.

diana.petroiu@lhm.ro