Firmele cu cifre de afaceri pana la 100.000 euro trec in 2016 la impozitul de 2% sau 3% pe venit

Plafonul de venituri pentru microintreprinderi va fi majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro, de la 1 ianuarie 2016, conform noului Cod fiscal. Normele de aplicare precizeaza ca incadrarea se va face in functie de veniturile realizate la 31 decembrie 2015.

Odata cu majorarea plafonului pentru incadrarea in regimul de impozitare pe venit, in loc de profit, noul Cod fiscal prevede si cote diferite.  Daca in momentul de fata exista o singura cota de 3%, de anul viitor, microintreprinderile care au peste 2 salariati vor datora 1%, cele cu un salariat 2%, iar cele fara salariati 3%.  Se vor abate de la regula  firmele nou infiintate, dupa 1 ianuarie, care au cel putin un salariat cu norma intreaga si care vor plati 1%.

Peste 450 de companii mici sunt platitoare de impozit pe venituri, conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar in jur de 250 de mii sunt inregistrate pentru impozitul pe profit.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o microintreprindere?

Pentru a fi microintreprindere, o societate trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Trebuie sa aiba venituri echivalente in lei de pana la 100 mii euro, care sa provina in proportie de peste 80% din alte activitati decat cele din consultanta si management. Capitalul social trebuie sa fie detinut de alte persoane decat statul si unitatile administrativ-teritoriale si sa nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti.

Totodata, o serie de activitati nu sunt permise pentru microintreprinderi: creditare, cu exceptia institutiilor financiare nebancare, asigurare-reasigurare, piata de capital, cu exceptia celor de intermediere (brokeri), jocuri de noroc, explorare, exploatare de zacaminte de petrol si gaze naturale.

Normele arata ca pentru stabilirea plafonului de 100.000 euro, cursul de schimb va fi cel de la inchiderea exercitiului financiar si se verifica pe baza veniturilor care constituie baza impozabila realizate la data de 31 decembrie 2015.

Atat in Codul fiscal in vigoare, cat si in cel nou, incepand cu trimestrul urmator celui in care microintreprinderile nu mai indeplinesc conditiile referitoare la plafon sau la provenienta veniturilor, trec la impozitul pe profit. Incadrarea se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Prin urmare, microintreprinderile care, in 2015, au depasit plafonul de 65.000 euro, dar au avut mai putin de 100.000 euro, si au devenit platitoare de impozit pe profit, vor putea reveni la impozitul pe venit cu 1 ianuarie. Declaratia in acest scop va fi depusa pana la 31 martie 2016.

ecaterina.virgolici@lhm.ro