Intalnirea ministrului justitiei, Raluca Pruna cu presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Maries

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a intalnit  cu presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Maries, la sediul Ministerului Justitiei.

Cei doi au discutat despre faptul ca, dupa aproape 26 de ani de la evenimentele care fac obiectul dosarului Mineriada si a dosarului Revolutiei, acestea nu sunt solutionate. Ministrul justitiei va cere Ministerului Public o informare detaliata privind actele de procedura realizate de Parchet in perioada mai 2011 (data primei hotarari CEDO) si octombrie 2015 (data clasarii dosarului).

La finalul intrevederii, ministrul justitiei a declarat: „Din pacate a fost nevoie de hotarari CEDO in dosarul privind evenimentele Revolutiei din decembrie 1989 si dosarul Mineriadei. Sunt convinsa ca, in urma acestor hotarari, sistemul judiciar din Romania va acorda atentia cuvenita astfel incat din ratiuni de simetrie si logica juridica ambele dosare sa aiba acelasi tratament procedural”.

Presedintele Asociatiei Decembrie 1989, Teodor Maries a declarat, iesirea de la discutia cu ministrul Justitiei Raluca Pruna, ca aceasta a solicitat un ragaz pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de clasarea dosarului Revolutiei, iar discutia va fi reluata anul viitor.

Din punct de vedere al Asociatiei 21 Decembrie, dictatura a picat la Ministerul Justitiei. Ne-a cerut sa-i acordam un scurt ragaz pentru a cere un raport despre cum s-a lucrat la acest dosar din 90 pana acum, lucru cu care suntem de acord. Noi insine am cerut un raport al procurorilor care au lucrat pe acest caz, dar Vasilache (seful Parchetelor Militare, n.r.) a refuzat sa ne dea”, a declarat Teodor Maries, la finalul unei intalniri cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

El a adaugat ca i-a prezentat ministrului deciziile CEDO si in cazul Revolutiei si al Mineriadei, despre care Raluca Pruna a spus ca stia. Ambele parti au stabilit o noua intalnire pentru data de 5 ianuarie 2016.