Practica de litigii fiscale a Radu si Asociatii in colaborare cu EY Romania a obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie prima decizie de referinta la nivel national in domeniul preturilor de transfer

In data de 30 iunie 2016, echipa de avocati a Radu si Asociatii SPRL (firma de avocatura corespondenta EY), alaturi de consultantii fiscali din cadrul departamentului de Preturi de Transfer al EY Romania, a obtinut pentru una din firmele grupului ArcelorMittal anularea actelor administrativ fiscale emise de organul de inspectie cu consecinta anularii diminuarii pierderii fiscale cu suma de 5.675.000 lei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sentinta instantei de fond in legatura cu reconsiderarea nivelului de pret in cazul tranzactiilor cu persoane afiliate ale ArcelorMittal. Inalta Curte a constat astfel ca sunt deductibile cheltuielile stabilite de organele de inspectie fiscala si a anulat diminuarea pierderii fiscale dispuse de organele de inspectie fiscala prin actele fiscale anulate cu suma de 5.675.000 lei.

Reusita obtinuta de practica de litigii fiscale si practica de preturi de transfer din cadrul EY Romania este cu atat mai importanta cu cat problematica juridica dedusa judecatii se caracterizeaza prin transarea in premiera, in conformitate cu Liniile Directoare ale OECD privind preturile de transfer si a legislatiei nationale relevante, a unor institutii de referinta pentru aplicarea corecta a principiilor preturilor de transfer, precum:

  • principiul geografic si al independentei in cadrul unei cautari de companii comparabile;
  • folosirea unei date de referinta diferita pentru realizarea analizei profitabilitatii companiilor comparabile;
  • sarcina probei, instanta constatand nelegalitatea efectuarii unei analize paralele a organului fiscal in ipoteza in care societatea a prezentat in termenul prevazut de lege un dosar complet al preturilor de transfer, iar organul fiscal nu a facut dovada unor greseli de natura a vicia rezultatul cautarii societatilor comparabile.

Echipa a fost coordonata de Emanuel Bancila liderul practicii de politici si controverse fiscale impreuna cu Adrian Rus liderul practicii de preturi de transfer si a fost compusa din avocatii Calin Stan si Andrei Boian, precum si din Gabriela Bancescu Senior Manager preturi de transfer.

Abordarea multidisciplinara din cadrul acestui litigiu a facut ca in final sa obtinem un rezultat pozitiv pentru clientul nostru. Strategia aleasa a avut un rol determinant in obtinerea rezultatului dorit. Prin cenzurarea unor acte administrativ fiscale ilegale si crearea unei jurisprudente favorabile la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, EY contribuie la construirea unui mediu mai previzibil pentru dezvoltarea afacerilor. In prezent, reprezentam un numar semnificativ de clienti internationali in litigii fiscale cu privire la preturile de transfer cu o valoare cumulata de peste 100 milioane de euro. Totodata, institutia preturilor de transfer se circumscrie trendului actual de criminalizare a disputelor fiscale, practica noastra asistand un contribuabil in cadrul celei mai mari acuzatii de evaziune fiscala de peste 2 miliarde de dolari, acuzatie care are la baza legalitatea preturilor de transfer practicate cu societatile afiliate” a declarat Emanuel Bancila (foto) – Partener EY, liderul practicii de politici si controverse fiscale.

Practica ne arata ca preturile de transfer reprezinta un domeniu de principal interes in cadrul controalelor fiscale derulate de ANAF. Odata cu cresterea in numar si intensitate a acestor controale impreuna cu cresterea experientei in domeniul preturilor de transfer a inspectorilor ANAF, observam ca numarul si valoarea ajustarilor de preturi de transfer si a penalitatilor impuse de autoritatile fiscale a crescut semnificativ. In acest context necesitatea de a avea o strategie potrivita in cadrul controverselor fiscale in domeniul preturilor de transfer este esentiala.” a declarat Adrian Rus(foto) – Partener EY, liderul practicii de preturi de transfer