Veniturile Reff & Asociatii, crestere cu 24% in prima jumatate din 2013

Veniturile Reff & Asociatii, societate de avocatura corespondenta a firmei de audit si consultanta Deloitte, au inregistrat o crestere de 24% in prima jumatate a anului 2013. Echipa Reff & Asociatii, implicata, de la inceputul anului, in proiecte de peste 800 de milioane de euro, numara in prezent peste 40 de avocati, odata cu angajarea de noi absolventi precum si de avocati cu experienta in domeniile imobiliar, energie, drept societar si comercial si in vederea dezvoltarii practicii de dreptul mediului.

Sunt foarte mandru de progresul nostru intr-o piata care ramane dificila, cu investitii straine in declin si o activitate M&A relativ modesta, care mentin presiunea asupra pietei avocaturii. Practicile noastre emblematice ne-au plasat din nou la varful avocaturii de business, unde tranzactii cu valori de sapte cifre provoaca avocatii sa trateze aspecte juridice si comerciale complexe, de cele mai multe ori sub presiunea timpului”, declara Alexandru Reff, Partener. “Avem proiecte importante in derulare si o echipa mai solida ca oricand, ceea ce ma face increzator ca ne vom depasi planul de venituri de 3,5 milioane de euro pentru perioada noastra de raportare (care se va incheia in iunie 2014)”, adauga avocatul.

Tranzactii imobiliare/M&A

Dupa ce au fost premiati de Ziarul Financiar pentru asistenta acordata in cea mai importanta tranzactie imobiliara a anului 2012 (premiu primit pentru a treia oara in ultimii cinci ani), avocatii au continuat sa fie implicati in prima parte a anului 2013 in achizitii si vanzari in valoare totala de peste 270 de milioane de euro. Echipa a asistat NEPI in cele mai recente tranzactii din Romania, inclusiv in achizitia cladirii de birouri de clasa A Lakeview detinuta de AIG/Lincoln Lakeview (cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania din primele luni ale anului 2013), in achizitia a 70% din compania care va dezvolta centrul comercial Mega Mall din Bucuresti (impreuna cu grupul Austriac Real4You), in achizitia de la Bel Rom a Severin Shopping Center din Drobeta Turnu Severin precum si in achizitia unui centru comercial in Deva. Fiecare dintre aceste tranzactii (cu valori individuale de ordinul zecilor de milioane de euro) a fost complexa, a inclus negocieri cu institutiile finantatoare si a avut termene de finalizare foarte stranse. De asemenea, echipa a asistat NEPI in preluarea participatiei co-investitorului din dezvoltarea locatiei Vulcan din Bucuresti si este implicata in alte tranzactii aflate in desfasurare. Portofoliul de clienti asistati de Reff & Asociatii in domeniul imobiliar include si IKEA Romania, H&M, Hercesa, Moritz Group, Decathlon, First Property, AEW Europe.

Domeniul bancar

Pentru echipa de drept bancar a Reff & Asociatii, activitatea din ultima perioada s-a concentrat pe tranzactii de restructurare, in special cu privire la expuneri mari in domeniul imobiliar. In prima parte a acestui an, echipa de banking a avut proiecte in valoare de peste 300 de milioane de euro.

In domeniul M&A bancar, Reff & Asociatii a fost consultantul juridic exclusiv intr-una dintre tranzactiile cele mai semnificative ale acestui an, respectiv transferul partial al activelor Bank of Cyprus Sucursala Romania catre Marfin Bank Romania. Avocatii au asistat banca la structurarea, redactarea si negocierea documentatiei de tranzactie pentru transferul unor active in valoare de 82 de milioane de euro (inclusiv anumite contracte de credit, garantiile aferente, precum si numerar si alte lichiditati) si a unor pasive totalizand 77 de milioane de euro (majoritatea depozitelor clientilor bancii), precum si a personalului care deservea activitatile transferate.

Aceasta tranzactie a fost o premiera pentru piata romaneasca, din mai multe perspective: a fost prima data cand s-au aplicat in sistemul bancar romanesc masuri in conformitate cu Directiva UE privind reorganizarea si lichidarea institutiilor de credit (respectiv suspendarea temporara a activitatii unei sucursale a unei banci din UE) si in contextul aplicarii pentru prima data a legislatiei bail-in”, a declarat Andrei Burz Pinzaru, coordonator al practicii de drept bancar, financiar si piete de capital a Reff & Asociatii si al echipei multidisciplinare Deloitte alocate proiectului. “Finalizarea unei tranzactii atat de complexe, cu un calendar extrem de presant, a fost posibila datorita dedicatiei echipei noastre care a lucrat asiduu, impreuna cu departamentele juridice ale Bank of Cyprus si Marfin Bank, cu divizia de M&A a Bank of Cyprus, si in stransa consultare cu Banca Nationala a Romania si cu Banca Centrala a Ciprului”, a mai spus avocatul.

Andrei Burz Pinzaru a adaugat: „Complexitatea tranzactiei a necesitat o combinatie unica de competente juridice, financiare, fiscale si de consultanta de management. Grupul dedicat industriei serviciilor financiare al Deloitte (care include, pe langa avocatii de la Reff & Asociatii, experti ai Deloitte Tax, Deloitte Financial Advisory Services si Deloitte Management Consulting) a fost pozitionat excelent pentru a asigura un timp de reactie foarte scurt si, in acelasi timp, acoperirea tuturor aspectelor relevante in cadrul calendarului foarte ambitios pentru implementarea tranzactiei”.

Insolventa

Echipe mixte de avocati specializati in insolventa, drept bancar si avocati litiganti au asistat creditori si debitori in proceduri de insolventa, in mandate cu o valoare cumulata de peste 80 de milioane de euro. Asistenta acordata a inclus deschiderea procedurii, coordonarea relatiei cu ceilalti creditori si cu administratorul judiciar, tranzactii si achizitii de active in cadrul procedurii.

Piata de capital

Mandatele avocatilor specializati pe piete de capital au inclus in acest an asistenta cu privire la emisiuni transfrontaliere de drepturi, oferte cu privire la optiunea de plata a dividendelor sub forma de actiuni, planuri de optiuni pe actiuni, aspecte de conformitate cu reglementarile pietei de capital, in proiecte cu o valoare de peste 110 milioane de euro.

Energie

Aria de practica specializata pe domeniul energiei a Reff & Asociatii s-a dezvoltat semnificativ. In acest an, avocatii au fost implicati intr-un numar din ce in ce mai mare de proiecte de energie regenerabila (solara si eoliana), cu o capacitate totala de peste de peste 260 MW. Asistenta acordata a inclus investigatii de tip due diligence, redactarea si negocierea documentatiei pre-contractuale si contractuale (contracte de vanzare – cumparare, contracte escrow, contracte de garantie, contracte EPC, contracte de furnizare echipamente) precum si opinii juridice pe aspecte de reglementare.

Dreptul concurentei

Activitatea practicii de dreptul concurentei a crescut pe partea de conformitate (avocatii fiind implicati in acest moment in implementarea unui plan de conformare cu legislatia concurentei pentru unul dintre cei mai mari distribuitori de produse farmaceutice din Romania). Intre timp, echipa continua sa asiste clienti cu privire la investigatii in curs ale Consiliului Concurentei precum si cu notificari de concentrari economice la autoritatile din Romania si la Comisia Europeana, in legatura cu tranzactii de peste 170 de milioane de euro. Intr-unul dintre cele mai complexe proiecte din prima parte a anului, echipa a acordat asistenta pentru obtinerea de la Consiliul Concurentei a deciziei de derogare privind implementarea concentrarii economice rezultata in urma tranzactiei Bank of Cyprus – Marfin Bank Romania. Aceasta a fost prima decizie de derogare de acest tip acordata in sistemul bancar romanesc si singura acordata de Consiliul Concurentei in ultimii 3 ani.

Dreptul muncii

Avocatii specializati in dreptul muncii au fost ocupati cu transferul a peste 200 de angajati in cadrul unor operatiuni de transfer de intreprindere, asigurand conformitatea cu cerintele legislatiei muncii si evitarea litigiilor cu angajatii, precum si cu alte aspecte curente, dar complexe, cum ar fi incetarea raporturilor de munca, detasari transfrontaliere si investigatii de tip due diligence, cu privire la probleme de dreptul muncii.

Promovari

Incepand cu 1 septembrie, Robert Ionita, unul dintre cei mai experimentati avocati specializati in domeniul imobiliar din cadrul echipei, a fost promovat ca Partener Asociat. Robert face parte din echipa de management din anul 2009 si a fost implicat in diverse tipuri de tranzactii de fuziuni si achizitii, in special in domeniul imobiliar, asistand clienti in proiecte imobiliare diverse: achizitii de proprietati, proiecte de dezvoltare imobiliara, inchirieri de spatii comerciale si de birouri, contracte de constructii, asocieri in participatiune etc. Ca urmare a acestei promovari, echipa Reff & Asociatii numara 2 Parteneri Equity si 5 Parteneri Asociati.