Romania avertizata de Comisia Europeana vizand garantarea depozitelor bancare

Comisia Europeana a solicitat joi, tarii noastre si altor noua state membre UE sa puna integral in aplicare directiva privind schemele de garantare a depozitelor bancare, dupa cinci luni de la expirarea termenului de conformare cu legislatia europeana.

Totodata, a mai fost solicitat Romaniei sa se conformeze si reglementarilor europene privind protectia victimelor criminalitatii – o alta restanta legislativa romaneasca, care este in asteptare de  10 luni.

Bruxelles-ul a cerut in mod oficial  Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Romaniei, Sloveniei si Suediei sa puna integral in aplicare Directiva 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor. Potrivit CE, aceasta directiva imbunatateste protectia depozitelor.

Incepand cu anul 2009, tuturor statelor membre ale UE li s-a cerut sa majoreze, pana la sfarsitul anului 2010, nivelul de acoperire a schemelor lor de garantare a depozitelor la un nivel uniform de 100 000 EUR pe deponent si pe banca. Toate statele membre au pus in aplicare aceste dispozitii legislative anterioare.

Conform Comisiei Europene,  directiva imbunatatita care a fost  adoptata in anul 2014, asigura o protectie mai puternica a deponentilor, prevede rambursari mai rapide si o colaborare comunicationala a deponentilor. Aceasta directiva mai prevede prefinantarea tuturor schemelor de garantare a depozitelor pentru a se asigura ca acestea isi vor putea indeplini obligatiile fata de deponenti.

Prin legislatia europeana, deponentii vor beneficia de rambursari mai rapide si de un dispozitiv de siguranta mai solid, intrucat cerintele mai uniforme privind finantarea vor asigura faptul ca schemele de garantare a depozitelor sunt prefinantate si ca isi vor putea indeplini mai eficient obligatiile fata de deponenti – sustine CE.

Pentru statele membre care participa la uniunea bancara, punerea in aplicare a Directivei privind schemele de garantare a depozitelor este o conditie prealabila pentru utilizarea viitoare a sistemului european de garantare a depozitelor propus de Comisie. Acest viitor sistem ar oferi persoanelor care au depozite bancare o acoperire mai buna si mai uniforma in cadrul uniunii bancare, astfel incat deponentii sa poata avea incredere in banca lor, indiferent de tara in care este situata aceasta.

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 3 iulie 2015. Cu toate acestea, cele 10 state din UE mentionate, printre care si Romania, nu au reusit sa transpuna aceste norme in legislatia lor nationala.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Daca statele membre respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia ar putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene, avertizeaza CE.

 

ecaterina.virgolici@lhm.ro