Mona Musat a investit 2,5 milioane de euro in constructia unei scoli private in Baneasa

Mona Musat, Managing Partner intr-una dintre cele mai puternice firme din piata locala a avocaturii de business, Musat & Asociatii, a investit peste 2,5 milioane de euro in constructia unei scoli private in zona Baneasa, care urmeaza sa fie lansata in toamna, odata cu inceperea anului scolar 2014 – 2015, anunta ZF.

Scoala Aletheea este o scoala privata care urmeaza programa nationala romaneasca. Capacitatea maxima a scolii este de 300 de copii. In prezent, echipa de profesori este formata din 30 de cadre didactice (invatatori si profesori) si personal administrativ”, a spus Mona Musat, una dintre fiicele cunoscutului avocat Gheorghe Musat, Senior Partner al Musat & Asociatii.

Banii investiti in proiect au provenit „in mica masura” din finantare bancara, restul fiind acoperit din surse proprii, potrivit avocatei. Suma a fost investita in achizitia si amenajarea terenului, in dezvoltarea constructiei si in utilarea scolii.

Recuperarea investitiei a fost intotdeauna in plan secund. Pentru mine, in acest moment, mult mai important este ca Scoala Aletheea sa devina cunoscuta, sa-si capete renume si incredere pe piata si sa intampine cat mai multi copii in spatiile pe care le gazduieste cladirea“, adauga Mona Musat.

Constructia scolii a inceput in 2011

Scoala este amplasata pe un teren de 6.500 metri patrati, in zona Baneasa, din care 2.500 mp sunt ocupati de cladirea scolii, restul fiind spatii verzi, teren de baschet si de fotbal exterior, spatii de joaca si de recreere si parcare amenajata. Cladirea in sine, cu parter si doua etaje, se intinde pe o suprafata de 4.500 mp, unde intra 10 sali de clasa ciclu primar, 10 sali de clasa ciclu gimnazial, precum si o serie de laboratoare, sali de muzica, cantina, biblioteca si sala de sport.

Impreuna cu arhitectul, am gandit si construit un spatiu plecand de la constructia unor cuburi Froeble. Friedrich Froeble a fost un pedagog german care a trait la sfarsit de secol XVIII si inceput de secol XIX si care a pus bazele educatiei moderne, plecand de la recunoasterea faptului ca fiecare copil este unic si drept urmare are nevoi unice. Tot el este cel care a inventat jocul cu cuburile de lemn, un joc foarte apreciat de copii si recomandat in intreaga lume de profesori, psihologi si parinti ca fiind o activitate ce dezvolta si incurajeaza curiozitatea si imaginatia“, a precizat Managing Partner-ul Musat & Asociatii.

Constructia scolii a inceput in 2011 si a presupus parcurgerea unui lung sir de etape, cu sume investite in elemente de la alegerea numelui pana la alcatuirea echipei didactice si dezvoltarea de manuale si activitati personalizate.

Pentru a gasi locul ideal, am cautat timp de 6 luni, impreuna cu cei mai buni agenti imobiliari, terenul. Apoi, pentru ca terenul sa se transforme, a fost nevoie de un arhitect cu experienta in astfel de proiecte, cu imaginatie si cu receptivitate pentru spiritul ludic. Apoi a venit alegerea constructorului, care a trebuit sa indeplineasca o serie de criterii foarte stricte impuse prin caietul de sarcini. Si nu in ultimul rand alegerea managerului de proiect, care a avut cea mai grea sarcina, si anume sa se asigure ca, in final, scoala va indeplini toate conditiile impuse de reglementarile locale si europene specifice unitatilor de invatamant moderne“, a adaugat Mona Musat.

Proiectul initiat de avocata vine intr-un context in care, la nivel national, natalitatea scade, iar tendintele arata aparitia unui numar din ce in ce mai mare de scoli si gradinite private.

Noile generatii de copii sunt mult mai curioase, intuitive, deschise spre explorare si cunoastere, adaptabile si foarte modelabile in ceea ce priveste dezvoltarea personala. Atat timp cat sistemul de stat nu va invata el insusi din propriile greseli si nu va recunoaste ca educatia este un proces viu si in continua miscare, nu va avea sanse de supravietuire”, a mai spus avocata.

Scolile private, un business de 500 milioane de euro pe an

In prezent, Romania are 3,2 milioane de elevi, iar aproape 2,5% din acestia sunt inscrisi la cele 391 de institutii de invatamant privat, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor disponibile la Institutul National de Statistica.

Cele aproape 400 de scoli private din Romania formeaza un business anual de peste jumatate de miliard de euro, bani care provin din taxele de scolarizare platite de parintii celor 47.700 de prescolari si elevi care invata in scolile private locale.