Ioan Chelaru ii da replica Ministrului Justitiei

Uniunea Barourilor din Romania reactioneaza dupa declaratiile Ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Aceasta a declarat ca nu exista nicaieri in Europa o „super imunitate” pentru avocati, asa cum se doreste in Romania prin modificarea legii nr.51/1995.

De asemenea, Raluca Pruna sustine ca nu a gasit nicio astfel de prevedere in legislatia tarilor din Uniunea Europeana, iar daca avocatii le gasesc, ea isi va cere scuze in mod public.

Dupa aceste afirmatii, Vicepresedintele Uniunii Barourilor, senatorul Ioan Chelaru, ii cere Ministrului Justitiei sa isi ceara acele scuze despre care a vorbit si ii aduce la cunostinta alte cazuri din Europa unde este intalnita o reglementare asemanatoare.

„Am aflat ca doamna avocat cu 20 de ani vechime, Raluca Pruna, devenit ministrul Justitiei, la un post de televiziune, a facut o serie de afirmatii din …. cultura ei juridica generala. Nicaieri in Europa, zice dumneaiei, nu exista o reglementare  a regimului avocatilor similara cu cea propusa in proiectul de modificare a legii 51/95 privind exercitarea si organizarea profesiei de avocat. Daca exista si nu stie, isi va cere scuze public. La ce ar mai folosi acest lucru avocatilor, dupa ce a aruncat cu atita minciuna si dezinformare nu stiu? Totusi, o anunt pe  d-na Pruna ca este cu adevarat datoare cu scuze publice, informind-o ca decanul baroului din Paris participa la perchezitiile facute la un avocat aparinin Baroului din Paris”. Pentru a-i usura documentarea, ii recomand sa citeasca art. 56-1 din codul de procedura penala francez unde spune exact cum e cu prezenta decanului la perchezitii si care este scopul acestei reglementari. Si daca tot vine de la Buxelles fara ambitii politice, poate sa citeasca si art. 90 aliniatul 8 din codul de instructie penala belgian. Dumneaei accepta ca ministerul n-a facut analize de drept comparat, dar face declaratii ca nicaieri in Europa nu s-a mai pomenit o „asemenea imunitate” sau ca n-a auzit de prezenta decanului la perchezitiile facute la sediul avocatului.  Dar daca pentru dansa „drepturile omunui sunt un lux!”, poate sa arunce o privire si pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, unde va gasi nenumarate studii si analize de drept comparat cu privire la legislatia profesiei. Si daca tot declara ca i-ar fi placut sa aiba oportunitatea sa vorbeasca cu avocatii ca sa le arate ce a gasit in lege, ii amintim ca a fost invitata si la sedintele congresului si ale consiliului avocatilor, cand s-a discutat proiectul pe articole, insa domnia sa a declinat invitatiile. Oricum, o asteptam in continuare!”, spune Ioan Chelaru.