Examenul de primire in profesie, simplificat. Candidatii vor sustine o proba unica

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a anuntat, recent, modificarea examenului de admitere la Barou. Astfel, incepand cu acest an, examenul va avea o singura proba, un test grila, in contextul in care, in ultimii ani, candidatii care doreau sa devina avocati stagiari trebuiau sa treaca prin doua probe: un test grila eliminatoriu, urmat de un test de sinteza.

Potrivit unei Hotarari a UNBR, adoptata la 24 mai 2014, candidatii la examenul de primire in profesie pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar, care se va desfasura in data de 15 septembrie 2014, vor sustine o proba unica.

Proba va consta intr-un test grila, alcatuit din 100 de intrebari din 5 materii: “Organizarea si exercitarea profesiei de avocat”, “Drept civil”, “Drept procesual civil”, “Drept penal” si “Drept procesual penal”. Conform unei hotarari din 27 martie 2014 a Consiliului UNBR, tematica disciplinelor “Drept penal” si “Drept procesual penal” va avea in vedere Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, dar si legile de punere in aplicare ale acestora.

Intrebarile din testul grila pot avea unul sau doua raspunsuri corecte, iar pentru fiecare intrebare solutionata corect se acorda un punct. Pentru a fi admisi, candidatii trebuie sa obtina un punctaj minim de 70 de puncte. Durata maxima a examenului este de 4 ore.

Examenul se va sustine in mod unitar, in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA) si se va desfasura prin INPPA Central (Bucuresti) si prin centrele teritoriale ale acestuia.

Arondarea candidatilor pentru sustinerea examenului se face in raport de baroul la care s-a depus cererea de inscriere la examen si la care, in caz de primire in profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat sa se inscrie, fara a putea sa se inscrie in alt barou, astfel:

1. INPPA Central (Bucuresti): Barourile Bucuresti, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Constanta, Tulcea, Dambovita;

2. Centrul teritorial Brasov: Barourile Brasov, Buzau, Covasna, Harghita, Mures, Prahova, Sibiu;

3. Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Maramures;

4. Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Arges, Teleorman, Valcea;

5. Centrul teritorial Iasi: Barourile Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui;

6. Centrul teritorial Galati: Barourile Galati, Braila, Vrancea;

7. Centrul teritorial Timisoara: Barourile Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Satu-Mare, Timis.

Cererile de inscriere a candidatilor la examen se depun in intervalul 01 august 2014 – 18 august 2014 la secretariatul baroului la care candidatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.

Taxa de examen este de 800 de lei si se achita in contul INPPA.

Hotararea nr. 962 din 24 mai 2014 a Consiliului UNBR privind organizarea examenului de primire in profesie, sesiunea septembrie 2014, care cuprinde si Anexa cu tematica de examen, poate fi accesata aici.