De ce nu mai este suficienta masurarea PIB-ului statelor si a veniturilor companiilor

Discutiile despre cat de importante sunt mediul si actiunile pentru sustinerea lui se desfasoara tot timpul anului, dar, de Ziua Mondiala a Mediului, merita evidentiata perspectiva de business asupra capitalului natural si a resurselor naturale ale planetei. Din pacate, modelele traditionale de afaceri functioneaza avand la baza premisa capitalului natural infinit. Cu siguranta, acest model trebuie adaptat rapid, plecand de la o realitate simpla: daca evolutia economica va continua in ritmul din prezent, se estimeaza ca, pana in 2030, va fi nevoie de un capital natural echivalent cu cel generat de doua planete la un loc pentru a ne putea sustine.

Autor: Mihaela Matei (foto), Special Projects Communication Officer, EY Romania si coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc

In fiecare an, consumam cu 50% mai multe resurse fata de ceea ce planeta poate reface, potrivit raportului World Wide Fund for Nature – Living Planet 2012. Mai mult, aceasta rata de consumare a resurselor se accelereaza. Se estimeaza o cerere de energie cu 40% mai mare in 2035, comparativ cu nivelul din anul 2009. Pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu 70% iar cererea pentru apa va creste si ea cu 55%. Se apreciaza, de asemenea, o crestere a populatiei globale la 8 miliarde de locuitori pana in 2030, ceea ce va da nastere unei noi clase de mijloc de 3 miliarde de consumatori care vor dori sa beneficieze de aceleasi conditii materiale de care s-au bucurat generatiile anterioare, conform raportului Accounting for Natural Capital.

Se estimeaza ca cele mai importante 100 consecinte de mediu care nu sunt internalizate in modelele de afaceri care le-au generat (externalitati de mediu) costa economia globala aproximativ 4,7 trilioane de USD pe an, potrivit unui raport din 2013 (comandat la The Economics of Ecosystems and Biodiversity de catre Natural Capital Coalition). Raportul subliniaza ca jumatate din profiturile companiilor sunt in pericol, daca costurile asociate cu capitalul natural si resursele naturale ar fi internalizate prin mecanisme de piata, reglementari si impozitare. Un deficit de apa, de exemplu, ar avea un impact sever sau catastrofic asupra a 40% din companiile din clasamentul Fortune 100.

Ar fi de adaugat, de asemenea, faptul ca viitorul succes al companiilor din multe sectoare, precum transporturi, turism, finante si industria alimentara se va baza pe abilitatea de a administra riscurile majore aduse de schimbarile climatice, de epuizarea resurselor naturale, pierderea biodiversitatii si de conditiile meteo extreme, conform raportului United Nations Environment Programme (UNEP) – Environment Outlook 2012. Doar pentru industria farmaceutica, UNEP estimeaza ca pierderea biodiversitatii, prin disparitia unor specii de plante, ar putea duce la pierderea oportunitatii de a dezvolta un medicament vital la fiecare doi ani.

Cu toate acestea, de multe ori ne ghidam dupa valori si asumptii care nu sunt adaptate acestui context nou. Intregul nostru sistem economic si financiar se bazeaza pe premise care se cer revizuite, precum existenta unor resurse infinite si a unui echilibru perpetuu in ecosistemul natural.

De asemenea, gandirea si comportamentul nostru sunt dominate intr-o mare masura de o cuantificare pur financiara a succesului si progresului, precum PIB, venituri, profit, fluxuri de numerar. Modelele noastre de business si practicile aplicate nu reflecta modul in care afacerile pe care le dezvoltam fac parte integranta dintr-un sistem mult mai larg si mai complex. De asemenea, majoritatea companiilor se concentreaza pe obiectivele pe termen scurt, de obicei reflectate in rapoartele trimestriale sau anuale de performanta financiara.

Pentru a schimba aceasta realitate, avem nevoie, printre altele, de cadre si sisteme care sa monitorizeze relatia dintre capital si resurse naturale, pe de o parte, si strategie si performanta de business, de cealalta parte.

De aceea, The Natural Capital Coalition, o initiativa sustinuta, printre alte organizatii, de United Nations Environment Programme, International Finance Corporation (IFC), Chartered Institute of Management Accountants, dar si de EY, incearca sa creeze un cadru armonizat care sa ajute la standardizarea modului in care capitalul natural si utilizarea acestuia sunt evaluate si raportate. Aceasta coalitie va dezvolta si testa Protocolul Capitalului Natural in perioada 2014 – 2015.

Credem ca e nevoie de aceasta standardizare a raportarii din toate motivele enumerate mai sus si pentru ca, asa cum in secolul trecut resursele de finantare si capitalul financiar au reprezentat una dintre cele mai importante preocupari pentru oamenii de afaceri si pentru companii, in secolul XXI atentia se va concentra asupra capitalului natural si resurselor naturale.