Dan Borbely, Partener TZA: „Nu se poate vorbi de o liberalizare a vanzarii terenurilor agricole”

In contextul in care cetatenii straini au putut achizitiona si pana in prezent terenuri agricole in Romania, prin intermediul unor societati comerciale special create in acest scop, nu se poate vorbi despre o „liberalizare” a vanzarii terenurilor din 2014, a precizat avocatul Dan Borbely, coordonatorul Departamentului de Drept Imobiliar al Tuca Zbarcea & Asociatii, in cadrul conferintei „Zilele Agriculturii Romanesti”, desfasurata marti, 18 februarie.

Organizata de BusinessMark cu sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conferinta s-a aflat la cea de-a treia editie si a constituit un prilej de analiza si dezbatere a temelor de actualitate ce afecteaza agricultura romaneasca, reunind reprezentantii celor mai importante institutii, asociatii si companii din industrie. Discutiile de anul acesta au fost concentrate asupra a doua teme centrale si anume: liberalizarea vanzarilor terenurilor si, respectiv, oportunitatile de investitii in industria agroalimentara.

Prezent in cadrul conferintei, Dan Borbely, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, a discutat despre cadrul legal actual privind vanzarea terenurilor agricole catre straini. Potrivit lui Dan Borbely, nu se poate vorbi despre o „liberalizare” a vanzarii terenurilor din 2014, cata vreme cetatenii straini au putut achizitiona terenuri si pana in prezent in tara noastra, insa nu in mod direct, ci doar prin intermediul unor societati comerciale special create in acest scop, denumite in practica „societati vehicul”. Astfel, statul roman a avut posibilitatea de a verifica acele societati detinute de cetateni straini care au achizitionat terenuri agricole in Romania.

Cu toate acestea, avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii a precizat ca, prin intermediul proiectului de lege privind reglementarea vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan catre straini, adoptat recent si de Camera Deputatilor, se incearca reglementarea la un nivel mai strict a accesului direct al persoanelor fizice si juridice straine privind achizitionarea de terenuri agricole in Romania. E de notat insa ca, atat cetatenii statelor membre, cat si persoanele juridice constituite conform legislatiei unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din Romania in baza Tratatului de aderare a Romaniei, a Legii nr. 312/2005 si deci ca urmare a implinirii termenului de 7 ani de la aderarea Romaniei la UE.

Totodata, avocatul este convins ca infiintarea unor structuri speciale in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care sa verifice procedura de exercitare a dreptului de preemptiune si care sa emita avizul final de vanzare, asa cum se prevede in proiectul de lege, va contribui la mentinerea unui control al statutului roman asupra acestor tipuri de tranzactii si partilor implicate.

De asemenea, vorbind despre dreptul de preemptiune reglementat in cadrul proiectului de lege, Dan Borbely a precizat ca prin instituirea ordinii de prioritate a titularilor dreptului de preemptiune se incearca realizarea unei comasari a terenurilor agricole din Romania, avand in vedere ca in cadrul preemptorilor se numara coproprietarii, vecinii, dar si proprietarii de terenuri agricole din aceeasi tara.

Referindu-se la necesitatea cadastrarii terenurilor agricole, Dan Borbely a punctat ca ea este impusa chiar de prevederile Noului Cod Civil, precum si faptul ca acordul de parteneriat cu UE pentru perioada 2014-2020 stabileste clar necesitatea sustinerii prin fonduri europene a procedurii de cadastrare a terenurilor agricole din Romania in vederea asigurarii sigurantei acestor tranzactii. 

Conferinta „Zilele Agriculturii Romanesti” este organizata de BusinessMark si este adresata asociatiilor si agentiilor din industria agricola, agricultorilor – sectorul vegetal, zootehnie, companiilor de consultanta, producatorilor de utilaje agricole, investitorilor, bancilor si caselor de avocatura. Pe langa Dan Borbely, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, printre vorbitori s-au numarat si Vasilica Viorica Dancila, Europarlamentar, Membru al Comisiei pentru Agricultura din cadrul Parlamentului European; Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR; Sorin Minea, Presedinte, Angst si Presedinte, Romalimenta; Cristian Parvan, Secretar General, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania; Dorin Cojocaru, Presedinte, Asociatia Patronala din Industria Laptelui (APRIL); Alex Jurconi, Presedinte, PRO AGRO; Irina Constantinescu, Director coordonator, Departamentul Risc si Strategie, FNGCIMM.