UPDATE. O noua solicitare in dosarul privind platforma de e-learning a UMF Iasi

UPDATE: In sedinta Curtii de Apel Suceava de vineri, 21.02.2014, dosarul penal in care presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a fost trimis in judecata, alaturi de alte persoane, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si conflict de interese, a fost declinat la Tribunalul Suceava, catre judecatorul de camera preliminara. Acestuia ii va reveni obligatia de a verifica competenta, legalitatea trimiterii in judecata a tuturor inculpatilor, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala.

Angelica Enache (foto), Manager Partener al Societatii de Avocati Bogasiu & Asociatii, a solicitat magistratilor suceveni trimiterea, catre judecatorul de camera preliminara, a dosarului in care presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a fost trimis in judecata, alaturi de alte persoane, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si conflict de interese privind licitatia pentru platforma de e-learning a universitatii iesene.

O decizie in acest sens este asteptata la termenul din 21 februarie 2014, precizeaza firma de avocatura.

Potrivit Angelicai Enache, desi dosarul penal respectiv a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Suceava – Sectia Penala inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, cercetarea judecatoreasca nu a inceput. Astfel, avocata a solicitat magistratului investit cu solutionarea cauzei pe fond sa dispuna trimiterea dosarului judecatorului de camera preliminara, acestuia revenindu-i competenta de a verifica legalitatea trimiterii in judecata a tuturor inculpatilor si legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala.

Initial, Curtea de Apel Suceava a dispus restituirea dosarului catre Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea actelor de urmarire penala, in temeiul prevederilor art. 332 din vechiul Cod de procedura penala. Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala a casat, la sfarsitul anului trecut, hotararea Curtii de Apel Suceava, statuand ca “instanta fondului, in mod gresit, a sarit peste etapa prevazuta de art. 300 din vechiul Cod de procedura penala, ce reglementeaza verificarea actului de sesizare si a procedat direct la verificarea actele de urmarire penala (art. 332) dispunand anularea acestora.”

Angelica Enache a sustinut ca ”in conformitate cu dispozitiilor art. 374 din Noul Cod de Procedura Penala, cercetarea judecatoreasca se considera inceputa abia dupa ce au fost efectuate activitatile cu caracter premergator privind procedura de citare a tuturor partilor dosarului (inculpat, persoana vatamata, parte civila si parte responsabila civilmente), dupa ce s-a dat citire actului de sesizare a instantei si dupa ce a avut loc audierea inculpatului, a persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente, potrivit art. 376 NCPP”.

In aceasta cauza nu s-a desfasurat insa niciuna dintre activitatile mai sus enumerate si “nu au fost verificate, sub aspectul legalitatii, rechizitoriul si actele de urmarire penala”, astfel ca Angelica Enache a solicitat instantei trimiterea dosarului judecatorului de camera preliminara caruia ii revine competenta de a verifica legalitatea trimiterii in judecata a tuturor inculpatilor, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala, decizia magistratilor suceveni fiind asteptata vineri, 21 februarie.

Procedura camerei preliminare reprezinta o noutate majora introdusa de Noul Cod de Procedura Penala, institutie prin care urmeaza sa fie realizata noua functie judiciara prevazuta de art. 3 alin. (1) lit. c) din Noul Cod de Procedura Penala, si anume cea de verificare a legalitatii trimiterii sau netrimiterii in judecata. O institutie similara, denumita „sedinta pregatitoare”, a existat anterior in procesul penal pentru o scurta perioada de timp, intre anii 1953-1956.

Procesul in care rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, este acuzat de fapte de coruptie privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a UMF Iasi a fost reluat recent la Curtea de Apel Suceava, care stabilise restituirea dosarului la DNA, solutie casata insa de instanta suprema.

La primul termen de rejudecare a procesului, dupa ce solutia initiala a Curtii de Apel Suceava a fost casata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost acceptata cererea mai multor avocati ai apararii de amanare a cauzei, in conditiile in care s-a constatat ca una dintre parti nu a fost citata conform procedurii.

Presedintele completului a dispus amanarea cauzei pana in 21 februarie si i-a atras atentia agentului procedural sa respecte procedura de citare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in noiembrie 2013, ca procesul in care Vasile Astarastoae, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, este judecat pentru fapte de coruptie sa fie reluat la Curtea de Apel Suceava. Astfel, instanta suprema a admis recursul Directiei Nationale Anticoruptie fata de decizia din mai 2013 a CA Suceava de retrimitere a dosarului la DNA central pentru refacerea urmaririi penale.

Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a fost trimis in judecata in 21 decembrie 2011, de catre procurorii DNA Iasi, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astarastoae este acuzat de procurorii DNA de aderare si constituire de grup infractional organizat, iar printre persoanele trimise in judecata de DNA Iasi se numara doi directori din cadrul UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniel Drugus, precum si reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat ca ar fi dat mita conducerii UMF pentru a castiga licitatia.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iasi, dar a fost stramutat ulterior la Curtea de Apel Suceava.

Adrian Ciureanu, Daniela Drugus si Cosmin Pughin au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, in octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberati in urma recursului formulat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In referatul trimis judecatorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arata ca „in baza unor intelegeri prealabile si avand concursul fraudulos al numitilor Tanasescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucuresti si prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian si Vasile Astarastoae au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucuresti, cauzand un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului si Uniunii Europene”.

Acelasi document mai arata ca rectorul UMF Iasi Vasile Astarastoae si Daniela Drugus, directorul administrativ al institutiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fara TVA catre Maguay Impex SRL pentru „cheltuieli de instruire”, desi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA sustineau ca firma Maguay Impex SRL, apartinand lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Drugus, drept mita, un laptop in valoare de 2.500 de euro. Totodata, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanta evenimentul Zilele UMF.

In plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iasi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iasi.

Ancheta DNA la UMF Iasi a fost initiata la inceputul anului 2011, cand procurorii au descins la sediul universitatii pentru a analiza documentatia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care institutia ieseana le deruleaza.

Platforma de e-learning le permite cursantilor de la UMF Iasi sa aiba acces la intreaga documentatia de curs, precum si la informatiile suplimentare, oferind totodata posibilitatea examinarii prin metode electronice.