Cei mai buni avocati de litigii din Romania in ghidul Chambers Global 2016

Chambers and Partners a lansat editia din 2016 a ghidului Chambers Global, o chintesenta a excelentei avocaturii din intreaga lume. Acesta a fost intocmit in urma realizarii a mii de interviuri cu avocati si clienti ai acestora din 190 de tari si include sectiuni la nivel global si regional. Fiecare jurisdictie are mai multe arii de practica. Atunci cand exista o singura zona de practica, aceasta se numeste “General Business Law”. Cele mai multe jurisdictii pot acoperi si zece sau mai multe arii de practica.

La sectiunea de solutionare a litigiilor, Romania are in primele trei grupuri zece firme de avocatura iar in cea a clasamentelor individuale sunt nominalizati doi avocati de top.

Gheorghe Buta – de la Musat & Asociatii si Valeriu Stoica – de la Stoica & Asociatii sunt numiti “eminenti practicieni”.

In prima grupa a firmelor de excelenta in materie de litigii se afla (nominalizati in ordine alfabetica): Nestor Nestor Kingston Peterson (NNDKP), Tuca Zbarcea & Asociatii si Zamfirescu Racoti & Partners at Law. In cea de a doua ii le regasim pe: Dragne & Asociatii, Musat & Asociatii si Stoica & Asociatii iar in cea de a treia grupa sunt nominalizati: Clifford Chance Badea, CMS, Dentons si Popovici Nitu Stoica & Asociatii.

Despre Ana Diculescu- Sova de la NNDKP, aflata in primul grup, ghidul spune ca “isi mentine reputatia ei ca o figura de frunte in rezolvarea disputelor romanesti”, fiind definita ca un “guru al generatiei sale”, cu o vasta experienta in litigii, pe toate nivelurile sistemului judiciar romanesc”. Ea s-a aflat pe prima pozitie a Chambers Global si in 2011. De la aceeasi firma, cei intervievati au apreciat-o pe Sorina Olaru (cu precedentul situarii in prima grupa si in 2011) pentru experienta sa in litigii dar si pentru activitatea sa extinsa in chestiuni de arbitraj intern si international. Emil Bivolaru si Peggy Suica sunt, de asemenea, printre cei nominalizati de la aceeasi firma. Primul, pentru “proeminenta” sa in solutionarea litigiilor financiare, in special de faliment si restructurare, aflat pentru prima oara in ghidul Chambers Global iar cea de a doua, aflata in primul grup si in Chambers Global 2012, este acum definita ca un “avocat foarte experimentat” care ofera expertiza in energie, farmaceutice, finante, tehnologie si litigii de constructie, care implica aspecte precum concurenta, falimentul, ocuparea fortei de munca si de drept public”.

De la Tuca Zbarcea & Asociatii sunt nominalizati Cornel Popa si Robert Rosu. Primul, nominalizat si in 2008 pentru aceeasi pozitie, este acum evidentiat pentru experienta sa in arbitraj si pentru cunostinte de litigii si mediere a problemelor locale complexe si definit de sursele intervievate ca “un tip meticulous, analitic”, cu o capacitate de perceptie si o rabdare exceptionale. Robert Rosu este definit de clientii sai ca un tip cu o viteza rapida de reactie si cu o “minte ascutita” care ajunge direct la tinta, un om deschis permanent pentru discutii. El a reprezentat Astaldi in diverse dispute cu privire la achizitii publice in valoare de peste 100 de milioane de euro. Experienta sa vasta in chestiuni controversate include: dreptul administrativ, concurenta, ocuparea fortei de munca, insolventa si dreptul fiscal. S-a aflat pe aceeasi pozitie in ghidul Chambers Global si in 2011.

In acelasi pluton fruntas se afla Calin Andrei Zamfirescu si Cosmin Vasile de la Zamfirescu Racoti & Partners at Law (ZRP). Primul a ocupat o pozitie similara si in 2001 iar cel de al doilea in 2011. Zamfirescu este recunoscut pentru experienta sa ca avocat pledant si numarul cazurilor de arbitraj intern si international. Clientii il considera o “persoana pozitiva care cauta solutii”, el reprezentand recent Deloitte intr-o serie de litigii impotriva ministerului Fondurilor Europene, intr-o procedura de achizitii publice. Despre Cosmin Vasile, cei intervievati spun ca este o minte “ascutita” si “realist” si ca au suta la suta incredere in “analiza si solutiile sale”. Este recomandat de ghidul international pentru “experienta lui vasta in contencios”.

Dora.vulcan@lhm.ro