Cardul european de identitate, de 12 ori mai scump in Romania fata de pretul stabilit de CCBE

Emiterea unui card de avocat de tip CCBE (cardul european de identitate profesionala a avocatilor – n.r.) costa, in Romania, 55 de lei, adica echivalentul a 12,3 euro (la cursul actual), si este valabil timp de 5 ani.

Potrivit unui document emis recent de Consiliul Barourilor Europene (CCBE), institutia care a creat cardul de avocat de tip CCBE in anul 1978, emiterea acestui card costa, in sistemul actual european, 1 euro, indiferent de perioada de valabilitate, care, conform Consiliului, este de minimum 3 ani si de maximum 5 ani. Astfel, in Romania, cardul respectiv costa in prezent de 12 ori mai mult fata de pretul stabilit de CCBE si poate fi emis doar pentru perioada maxima de 5 ani.

Potrivit documentului citat, pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Permanent al Consiliului Barourilor Europene (CCBE), care va avea loc in data de 4 aprilie 2014, se afla o propunere privind majorarea taxei percepute la emiterea cardului de identitate CCBE. Conform propunerii, taxa respectiva ar trebui majorata astfel incat sa atinga pragul de 1 euro pe an, ceea ce inseamna ca pentru un card valabil timp de 3 ani se va achita o suma de 3 euro, iar pentru unul valabil 5 ani, o suma de 5 euro. Consiliul mai precizeaza ca in sistemul actual se factureaza 1 euro, independent de perioada de valabilitate.

In conditiile in care propunerea respectiva va fi adoptata, diferenta dintre pretul emiterii cardului in Romania si cel stabilit la nivel european se va reduce, insa va ramane una semnificativa, de 7,3 euro. Astfel, in timp ce in tara noastra emiterea unui card de tip CCBE, valabil 5 ani, costa 12,3 euro, pretul stabilit de Consiliul Barourilor Europene, la nivel european, pentru emiterea cardului valabil pentru aceeasi perioada, va fi de 5 euro. Drept urmare, avocatii romani vor plati, in continuare, un pret de 2,5 ori mai mare fata de cel stabilit de CCBE.

Cardul de identitate CCBE

Cardul european de identitate profesionala a avocatilor – CCBE a fost creat in 1978 si este recunoscut de Curtea de Justitie si de Tribunalul Uniunii Europene. El poate fi folosit:

– ca act de identitate profesionala a unui avocat in statul sau de origine;

– ca act de identitate profesionala a unui avocat intr-un alt stat membru, pentru a obtine, de exemplu, acces in instante sau locuri de detentie;

– pentru stocarea de date pe banda magnetica sau pe cip-ul de proximitate.

Consiliul Barourilor Europene a emis, pana acum, 2 versiuni ale cardului de identitate: una pe suport de hartie si una pe suport plastic. Incepand cu 2010, CCBE elibereaza din ce in ce mai putine carduri pe suport de hartie. In acest context, tot mai multe barouri au solicitat CCBE incheierea unor acorduri de licentiere pentru a produce carduri pe suport plastic. In prezent, CCBE a incheiat acorduri de licenta cu urmatoarele barouri: austriac, ceh, Camera federala a Avocatilor Germani, danez, italian, irlandez, polonez, roman, slovac, sloven, spaniol, olandez si turc.