Avocatii isi vor putea administra, in curand, dosarele on-line

Ministerul Justitiei a initiat procedurile realizarii unei platforme informatice destinata in special avocatilor si prin intermediul careia acestia isi vor putea administra, on-line, dosarele pe care le gestioneaza, folosind doar o parola, precizeaza ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), intr-o scrisoare trimisa recent presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea.

Conform aceluiasi document, ministerul a creat, totodata, o adresa de email, avocat@just.ro, pe care avocatii o pot folosi pentru a semnala problemele cu care se confrunta in desfasurarea activitatii si fata de care ministerul justitiei se poate implica, in functie de competente.

Iata mai jos, redata integral, scrisoarea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, catre presedintele UNBR, Gheorghe Florea.

Domnului Gheorghe Florea, Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

Stimate domnule Presedinte,

Cu ocazia reinceperii activitatii instantelor de judecata, date fiind bunele relatii dintre Ministerul Justitiei si U.N.B.R., va supun atentiei o serie de informatii si propuneri de natura a contribui la cresterea eficientei activitatii noastre.

In acest sens, reiterez propunerea de a organiza intalniri periodice intre conducerea ministerului justitiei si cea a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu scopul de a deprinde in mod nemijlocit preocuparile institutiilor noastre, de a identifica problemele care ne preocupa si solutiile aferente provocarilor pe care urmeaza sa le surmontam in activitatile comune.

De la preluarea mandatului de ministru, am urmarit identificarea si utilizarea unor modalitati cat mai largi si eficiente de atragere de fonduri aferente sustinerii sistemului.

Referindu-ma acum numai la aspectele legate de activitatea instantelor de judecata – excluzand din discutie celelalte structuri de justitie mari consumatoare de resurse – as dori sa subliniez ca, pana la acest moment, am investit semnificativ in reabilitarea si constructia de instante noi care sa asigure, inclusiv justitiabililor si reprezentantilor lor, conditii decente de activitate.

Dincolo de aspectele de ordin imobiliar, rapida si facila comunicare cu instantele si, mai ales, stocarea de date la nivelul tehnologiilor momentului au reprezentat, de asemenea, o preocupare constanta. Astfel, investitiile in sisteme IT de ultima ora sunt deja demarate, dupa finalizarea procedurilor specifice, in debutul anului 2015, urmand instalarea primelor servere de ultim tip, fapt ce se va rasfrange imediat si la sporirea capacitatii de conectare si verificare a datelor de catre avocati.

Astfel, pornind si de la imperativul cunoasterii legii, dezvoltam pana la finele lunii octombrie un program legislativ denumit „N-Iex” prin care, prin intermediul platformei informatice a ministerului, persoanele interesate vor identifica gratuit actele normative in forma consolidata.

Totodata, am debutat procedurile de realizare a unei platforme informatice prin care, in special avocatii, pot administra propriul dosar on-line, pe baza unei parole, efectele unui astfel de instrument fiind evidente.

Am generat deja o adresa de email, avocat@just.ro, la care pot fi transmise opinii cu referire la problemele remarcate in activitatea dumneavoastra, si fata de care ministerul justitiei se poate implica, in functie de competente.

Nu in ultimul rand, am dispus ca, odata cu desfasurarea procedurilor specifice de avizare sau de consultare cu C.S.M ., in situatia identificarii unor probleme ce implica practicienii dreptului pe care ii reprezentati, problematica va va fi facuta cunoscuta in timp util. Astfel, reprezentantii profesiei de avocat vor avea timpul necesar sa emita judecatile de valoare pe care le considera necesare fata de cele sesizate.

Raspunzand solicitarilor avocatilor, am reusit sa asiguram ca sumele bugetate pentru plata asistentei din oficiu sa fie inregistrare in capitol bugetar distinct, fapt ce creeaza avantajele pe care deja le cunoasteti.

Sper ca, in acord cu eforturile noastre, sa dobandim din partea membrilor Uniunii sprijinul necesar identificarii celor mai echilibrate formule de solutionare a problemelor cu care sistemul se confrunta si a celor mai eficiente mijloace de implementare a acestora.

Reluand dorinta de a ne intalni in modalitatea mai sus evocata, va transmit gandul meu cel bun, alaturi de urarile de succes in demersurile pe care le veti parcurge!

Robert Marius Cazanciuc

Ministrul Justitiei