Dreptul anglo-saxon a luat avans datorita limbii engleze si a marketingului bine facut, iar argumentele, in acest caz, trec in plan secund. De aceea, avocatii romani si cei germani ar trebui sa sustina impreuna avantajele dreptului continental, pentru ca sunt de aceeasi parte a mesei, a spus avocat Prof. Dr. Wolfgang Ewer, Presedintele Asociatiei Germane a Avocatilor (DAV), in cadrul conferintei cu tema “Sistemul de drept ca factor economic in Romania si Germania”, organizata recent la Bucuresti.
Wolfgang Ewer a dat tonul dezbaterilor subliniind importanta alegerii dreptului si a jurisdictiei aplicabile in contractele internationale, in contextul concurentei dintre dreptul continental si cel anglo-american. El a aratat ca, prin aceasta alegere, avocatii au un rol important in viata economica, in asigurarea stabilitatii si a sigurantei afacerilor.
Printre speakerii care au luat cuvantul in introducerea conferintei s-a numarat si avocat Dr. Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. El a sustinut utilitatea schimbului de idei a avocatilor romani cu cei germani, mai ales in ceea ce priveste doctrina si jurisprudenta, in contextul in care dreptul contractelor, consacrat de Noul Cod Civil, a fost inspirat in mare masura din dreptul german. Gheorghe Florea a mai precizat ca rolul avocatilor este sa aduca plusvaloare noilor institutii de drept, de care mediul de afaceri are atata nevoie. Totodata, presedintele UNBR a subliniat pozitia de rezistenta a dreptului national, concretizata in noua legislatie a contractelor, precum si eforturile pe care le fac avocatii romani in misiunea de armonizare a dreptului continental si rolul lor constructiv in procesul de alegere a dreptului si a jurisdictiei aplicabile contractelor internationale.
In deschidere a luat cuvantul si Dr. Julie Trappe, de la Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala din Bonn, cu o prezentare a fundatiei “IRZ”, care activeaza de 15 ani in Romania, in scopul unei bune cooperari in domeniul juridic, ca baza pentru o buna cooperare in domeniul economic.
Avocat Markus Hartung, Presedintele Comisiei DAV de drept al profesiei, a vorbit despre criteriile pe care avocatii se pot bizui in alegerea dreptului si a jurisdictiei aplicabile contractelor internationale. Acestea sunt: siguranta legislatiei, predictibilitatea, costuri rezonabile si posibilitatea de a impune o decizie.
Dreptul continental are avantajul ca ajuta partile atunci cand un contract are o lacuna pentru ca faciliteaza determinarea vointei interne a partilor contractante . Spre desoebire de acesta, sistemul anglo-american se raporteaza strict la litera contractului. In mod specific, dreptul german intruneste criteriile de mai sus, astfel ca «Law made in Germany» este recomandabila atunci cand intr-un contract comercial este posibila alegerea dreptului si a jurisdictiei.
Avocat Prof. Dr. Claus Köhler, LL.M., Presedintele Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Romano-Germana din München, a sustinut tema “Arbitrajul in cadrul solutionarii litigiilor transfrontaliere” . El a subliniat aspectele relevante care sunt in favoarea arbitrajului, respectiv celeritatea, confidentialitatea, faptul ca arbitrii tin mai mult cont de interesele partilor, studiaza si aspectele economice si cauta solutii globale care sa multumeasca partile din mai multe puncte de vedere.
In contextul discutiilor privind alegerea instantei arbitrale, Köhler a fost intrebat din sala daca recomanda Curtea de Arbitraj de la Paris. Acesta a raspuns, foarte sugestiv, ca nu oricine isi permite un Bentley dar, mai ales, nu intotdeauna avem nevoie de un Bentley. De multe ori poate fi mai potrivit un Audi.
Avocat Prof. Dr. Falk Würfele, membru al Comisiei Directoriale a Grupului de Lucru Dreptul constructiilor – DAV din Düsseldorf, a vorbit despre avantajul stabilitatii juridice pentru mediul de afaceri, prin exemple din dreptul achizitiilor publice. El a aratat ca, in achizitiile publice, alegerea dreptului aplicabil nu prea intra in discutie intrucat avem de a face cu autoritati si nu se poate negocia. Insa bancile pot stabili in anumite conditii dreptul aplicabil. De aceea, ceea ce e important pentru partile implicate este securitatea juridica si stabilitatea sistemului de drept.
Avocat Prof. Dr. Liviu Cristian Alunaru, Decanul Baroului Arad, a sustinut un discurs pe tema particularitatilor contractului de vanzare in dreptul german si roman. El a mai vorbit si despre proiectul CESL, al Comisiei Europene, care si-a propus sa aduca statele la masa negocierilor in vederea realizarii unei legislatii europene unitare in materie de vanzare, prin includerea in dreptul national a unor dispozitii comune. Liviu Alunaru a aratat dificultatile realizarii acestui proiect, intrucat “e vorba si de o ofensiva masiva anglo-americana in acest cadru de lucru. Vorbim in engleza de termeni tradusi din dreptul continental, care sunt lucruri straine dreptului anglo saxon. Apar confuzii deoarece aceiasi termeni, cum ar fi “prescription” sau “compensation”, au un anume inteles in dreptul anglo saxon si cu totul altul in dreptul continental”.
In cadrul dezbaterilor, Wolfgang Ewer l-a intrebat pe Prof. Dr. Dan Oancea, Vicepresedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, daca, in calitatea sa de profesor universitar, ne poate vorbi despre apropierea dreptului roman si cel german si la nivel universitar. Profesorul Oancea a raspuns ca ambele sisteme de drept au acelasi punct de pornire, dreptul roman, astfel incat exista aceeasi baza de principii fundamentale comune. Exista insa, uneori, deosebiri de continut in cazul unor concepte si categorii aparent similare, ceea ce reprezinta un factor de risc atunci cand nu sunt bine cunoscute ambele sisteme de drept. De aceea, in alegerea dreptului aplicabil, roman sau german, solutia o reprezinta cunoasterea satisfacatoare a dreptului in discutie. Cunoasterea unui drept strain poate fi realizata inca din timpul studiilor universitare, gratie programelor Erasmus sau programelor similare, care ofera studentilor, inca din timpul studiilor de licenta, posibilitatea de a se urma cursuri la facultati din alte tari europene si de a se specializa, astfel, in legislatia nationala a unui stat membru UE.
La final, Avocat Prof. Dr. Wolfgang Ewer, Presedintele Asociatiei Germane a Avocatilor (DAV), precum si ceilalti participanti la dezbatere si-au exprimat intentia de a intari schimbul de experienta si de a colabora in continuare in vederea sustinerii dreptului continental la alegerea legii aplicabile si a jurisdictiei contractelor internationale.
Conferinta “Sistemul de drept ca factor economic in Romania si Germania”, desfasurata recent la Bucuresti, a fost organizata de Asociatia Avocatilor din Germania (DAV), impreuna cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ), Camera de Comert Romano-Germana (AHK) si cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucuresti.