Avocat al Stoica & Asociatii, speaker la o conferinta la Nisa

In perioada 2-6 septembrie 2013, a avut loc in Nisa, Franta, cea de-a treia sesiune de prezentari stiintifice ”Dialogul jurisdictiilor – intre pluralism si securitate juridica”, organizata de „Centrul franco-italian de cercetare in drept international si drept european”, centru de excelenta aflat sub patronajul Universitatii Nisa Sophia Antipolis si a Universitatii Milano Bicocca. In cadrul acestui eveniment, teoreticieni si practicieni ai dreptului din 6 tari au dezbatut teme de actualitate din domeniul dreptului international public si al protectiei drepturilor omului.

Alaturi de personalitati marcante ale dreptului international public precum Louis Balmond, profesor al Univeristatii Nisa Sophia Antipolis si decan al Institutului de dreptul pacii si al dezvoltarii, Maurizio Arcari, profesor la Universitatea Milano Bicocca si Antonello Tancredi, profesor la Universitatea din Palermo, Veronica Dobozi, avocat colaborator manager, Stoica & Asociatii, a participat la sesiune in calitate de speaker cu prezentarea intitulata ”Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie a Uniunii Europene – ar putea cele doua instante sa aiba un viitor comun?”.

Tema dezvoltata este una de mare actualitate la nivel european, avand in vedere procesul de negociere care se desfasoara la nivelul Uniunii Europene privind aderarea acesteia la Conventia europeana a drepturilor omului.

Daca procesul de negociere se va finaliza, Uniunea Europeana va deveni parte la Conventia europeana a drepturilor omului, putand fi chemata in fata Curtii Europene de la Strasbourg de catre particulari, pentru incalcarea drepturilor protejate prin Conventie. Uniunea Europeana va avea parte de acelasi tratament ca si statele membre ale Consiliului Europei, iar un judecator propus de Uniune va fi numit la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.