Guvernul din Republica Moldova a dat aviz negativ avocaturii clandestine

Guvernul Republicii Moldova a dat aviz negativ initiativei de revenire la institutia reprezentarii in judecata de catre persoane care nu au calitatea de avocat, arata un anunt recent al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR).

Potrivit sursei citate, Guvernul din Republica Moldova a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, initiat de un grup de deputati care exercita presiuni pentru revenirea la institutia reprezentarii in judecata si prin alte persoane in afara de avocati, dar si prin avocati care nu sunt membri ai baroului legal constituit.

Proiectul este in contradictie cu principiile adoptate de stat pentru asigurarea unei justitii eficiente, calitative, puternice, credibile si transparente. Un rol definitoriu in asigurarea acestor principii il are avocatul”, a declarat ministrul justitiei, Oleg Efrim, citat de site-ul Ministerului de Justitie din Republica Moldova.

Potrivit ministrului, prin aceasta initiativa se doreste revenirea la situatia din anul 2010, atunci cand asistenta juridica era oferita in baza procurilor de reprezentare “de catre persoane care nu au calitatea de avocat si despre a caror calificare si grad de responsabilitate nu se cunoaste nimic.” Mai mult, aceste persoane erau remunerate pentru serviciile acordate, “in lipsa vreunei inregistrari sau licentieri pentru asemenea gen de activitate”. “Aceasta stare de lucruri a generat aparitia unor circuite financiare plasate in afara evidentelor fiscale, favorizand indirect lipsa de transparenta si coruptia in instantele judecatoresti”, a adaugat ministrul.

Consiliul Barourilor din Uniunea Europeana (CCBE) a trimis o scrisoare de sprijin fata de pozitia exprimata de baroul Republicii Moldova, care respinge ferm, la randul sau, aceasta initiativa parlamentara. In pofida opozitiei manifestate de Ministerul Justitiei si de Cabinetul de Ministri din Republica Moldova, grupul de deputati ar putea supune proiectul de lege votului parlamentar.