UPDATE. UNBR propune modificarea Legii profesiei de avocat

UPDATE: Opiniile avocatilor membri ai Baroului Bucuresti pot fi comunicate pe adresa info@baroul-bucuresti.ro pana pe data de 27.01.2014 in vederea inaintarii acestora catre Comisia Permanenta a U.N.B.R.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, institutie condusa de Gheorghe Florea (foto), propune modificarea articolelor 23 si 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, se arata intr-un anunt al UNBR. Propunerile respective au fost transmise tuturor barourilor, pentru a fi dezbatute de catre avocati.

Prima modificare a UNBR vizeaza alin (3) al art. 23 din Legea nr. 51/1995. In prezent, acesta precizeaza ca: “Avocatul definitiv are dreptul sa puna concluzii la toate instantele, cu exceptia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale, unde va putea pune concluzii daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 5 ani de la definitivare.

In urma modificarii propuse de catre UNBR, alin (3) al art. 23 va avea urmatorul cuprins: „Avocatul definitiv are dreptul de a acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si de a pune concluzii la toate instantele, cu exceptia curtilor de apel, a ICCJ si a CCR, unde va putea acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si a pune concluzii daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv pentru curtile de apel si 5 ani pentru ICCJ si CCR si daca se inscrie si a fost declarat admis la examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante„.

De asemenea, la art. 23, dupa alin. (3) se introduc 4 noi alineate, 3.1, 3.2, 3.3 si 3.4, cu urmatorul cuprins:

(3.1) „Examenul va fi organizat de Consiliul UNBR, prin INPPA in colaborare cu INM. Din comisiile de examen vor face parte cel putin un judecator de la instanta corespunzatoare, un cadru didactic universitar de la o facultate de drept acreditata sa organizeze studii doctorale (conferentiar sau profesor) si avocati desemnati pe baza propunerilor barourilor„.

(3.2) „Avocatii care au promovat examenele prevazute la alin. 3 si (3.1) vor fi inscrisi in tabloul avocatilor baroului si vor figura corespunzator in tabloul avocatilor cu drept de a desfasura activitatile prevazute la alin (3), care se intocmeste distinct pentru curtile de apel si ICCJ/CCR si care va fi inaintat acestora anual si dupa fiecare examen„.

(3.3) „Avocatii care anterior intrarii in profesie au exercitat functia de judecator au dreptul sa fie inscrisi in tabloul avocatilor cu mentiunea dreptului de a exercita activitatile prevazute la alin. (3), corespunzator gradului dobandit in profesie. Dispozitiile art. 20 alin. (8) din Lege raman aplicabile„.

(3.4) „Prevederile alin. (3), (3.1), (3.2), (3.3) si (3.4) se aplica avocatilor admisi in profesie prin examen dupa intrarea in vigoare a legii„.

O alta modificare a UNBR vizeaza alin (1) al art. 24. In prezent, acesta arata ca: “Baroul are obligatia sa intocmeasca anual tabloul avocatilor definitivi si stagiari in ordine alfabetica, cu mentionarea numelui, prenumelui, titlului stiintific, datei inscrierii in barou, sediului profesional, formei de exercitare a profesiei si a instantelor la care au dreptul sa puna concluzii”.

In urma modificarii propuse de catre UNBR, alin (1), art. 24 va avea urmatorul cuprins: „Baroul are obligatia sa intocmeasca anual tabloul avocatilor definitivi si stagiari in ordine alfabetica, cu mentionarea numelui, prenumelui, titlului stiintific, datei inscrierii in barou, sediului profesional, formei de exercitare a profesiei si a instantelor la care au dreptul sa desfasoare activitatile prevazute de lege. Dispozitiile art. 23 sunt aplicabile„.

De asemenea, la art. 24, dupa alin (2) se introduce un nou alineat, alin. (2.1), care va avea urmatorul cuprins: „Tabloul va cuprinde distinct in partea a 3-a lista avocatilor care indeplinesc conditiile prevazute la art. 23 din Lege, care va fi reactualizata periodic si inaintata autoritatilor„.

Va reamintim ca alin (2) al art. 24 spune ca: “A doua parte a tabloului va cuprinde cabinetele asociate, societatile civile profesionale si societatile profesionale cu raspundere limitata, cu indicarea sediului si a avocatilor care le compun“.

O ultima modificare a UNBR vizeaza alin (3) al art. 24 din Legea nr. 51/1995. In prezent, acesta arata ca: “Prin grija baroului, tabloul anual al avocatilor si modificarile intervenite sunt comunicate la inceputul fiecarui an instantelor judecatoresti, organelor de urmarire penala si autoritatilor administrative ale judetului sau municipiului Bucuresti, precum si U.N.B.R.“.

In urma modificarii propuse de catre UNBR, alin (3) al art. 24 va avea urmatorul cuprins: „Prin grija baroului, tabloul anual al avocatilor si modificarile intervenite sunt comunicate la inceputul fiecarui an instantelor judecatoresti, organelor de urmarire penala si autoritatilor administrative ale judetului sau municipiului Bucuresti, precum si U.N.B.R. Distinct, se va inainta UNBR Tabloul avocatilor incompatibili„.

Termenul limita pana la care barourile pot comunica eventuale propuneri in legatura cu modificarea articolelor de mai sus este data de 28 ianuarie 2014. O decizie in legatura cu adoptarea articolelor respective va fi luata de catre Comisia Permanenta a U.N.B.R. in data de 31 ianuarie 2014.