Profesori ai Universităților de Drept din țară resping adoptarea OUG 13

Cadre didactice ale Facultății de Drept a Universității din București sprijină demersul  Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara și pe cel al Facultății de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, de condamnare fermă a adoptării, de către Guvernul României, a Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Astfel, în opinia acestora, prin raportare la modul total netransparent în care a fost adoptată, fără nicio consultare reală cu specialiștii din mediul juridic și având în vedere efectele juridice bulversante pe care le poate produce, ordonanța menționată încalcă nu doar principiile constituționale care trebuie să stea la temeiul statului de drept, ci și valorile etice care trebuie să caracterizeze un sistem normativ și pe care încercăm să le transmitem studenților noștri.

 Cei care salută această inițiativă sunt:

– Prof. univ. dr. Marieta Avram

– Prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias

– Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu

– Prof. univ. dr. Răzvan Dincă

– Prof. univ. dr. Simona Gherghina

– Prof. univ. dr. Lucian Mihai

– Prof. univ. dr. Marian Nicolae

– Prof. univ. dr. Dan Oancea

– Prof. univ. dr. Radu-Romeo Popescu

– Prof. univ. dr. Valeriu Stoica

– Prof. univ. dr. Dana Tofan

– Conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu

– Conf. univ. dr. Radu Rizoiu

– Lector univ. dr. Sorin David

– Lector univ. dr. Bogdan Dima

– Lector univ. dr. Mihaela-Augustina Dumitrașcu

– Lector univ. dr. George-Alexandru Ilie

– Lector univ. dr. Doru Trăilă

– Lector univ. dr. Liviu-Gheorghe Zidaru

– Asist. univ. dr. Teodora-Maria Bantaș-Văduva

– Asist. univ. dr. Raluca-Ioana Mocanu

– Asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir

Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a transmis miercuri, 1 februarie 2017,  un comunicat de presă prin care acuza Guvernul că a decis să fie deasupra Dreptului și să utilizeze in interes individual și de grup prerogativele. „Guvernul României a ales să utilizeze în interes individual și de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, în considerarea interesului general. În calitate de responsabili cu educația juridică a tinerilor noștri, dezavuăm categoric deturnarea acestor prerogative.(…) cei care au primit un mandat popular pentru guvernare au decis ca, printr-un act normativ, să se situeze deasupra Dreptului”, se arată în comunicat.

Ulterior, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai s-a alăturat poziției exprimate de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Într-un comunicat publicat pe Facebook, Facultatea a transmis, joi, 2 februarie 2017: „Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, alăturându-se poziției exprimate deja de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, dezaprobă cu fermitate adoptarea Ordonanței de Urgență nr.13/2017 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală”.