Petruț Ciobanu, vicepreședinte UNBR: „În materie penală, cetățeanul nu își cunoaște toate drepturile, nu este informat”

Petruț Ciobanu, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România a fost invitat la emisiunea Legile Afacerilor, moderată de Andrei Cristea. Acesta a vorbit despre adoptarea OUG 13, care a stârnit reacții atât din partea poporului român, cât și din partea președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și a vicepreședintelui Frans Timmermans, care au avertizat dur Guvernul României: „Urmărim cu mare atenție și îngrijorare evoluțiile recente din România.”

În cadrul emisiunii s-a vorbit și despre importanța pe care o deține dreptul penal, în ceea ce privește drepturile și libertățile cetățeanului care fac obiectul unei investigații penale. În opinia lui Petruț Ciobanu, acest proces presupune „și anumite metode speciale de investigație sau de cercetare. Nu întotdeauna sunt desfășurate în conformitate cu dispozițiile legale și de multe ori organele legale tind să săvârșească abuzuri. ”

 

Accesul la justiție este un deziderat

Vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România consideră că „accesul la justiție este un deziderat. (..) cetățeanul nu are acces efectiv la justiție, în condițiile în care trăim o perioadă guvernată de noi Coduri”, referindu-se la Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. „În materie penală, cetățeanul nu își cunoaște toate drepturile, nu este informat. Mai mult decât atât, nici avocații nu cunosc foarte bine legislația nouă. (..) Legislația este extrem de stufoasă și greu de înțeles și de aplicat”, a adăugat Petruț Ciobanu.

În cadrul discuției, s-a pus problema necesității unei metode prin care organele juridice să înțeleagă noile implementări ale Codurilor Penal și Civil, pentru a se evita o pluralitate a interpretărilor: „Cred că ar trebui să se facă această pregărire comună. (…) Toți suntem juriști, iar atunci când se va realiza o pregătire profesională între procuror, judecător și avocat și vom interpreta în mod unitar dispozițiile legale, este cel mai bine pentru cetățean”, a declarat Petruț Ciobanu.

Înțetelegerea noilor reglementări depinde în mare măsură și de prezența unor practicieni, în condițiile în care, la nivel teoretic, „nu se face un Cod, ci trebuie să vină cei care îl aplică zi de zi, care se lovesc de probleme (…) și asta pentru cetățean, nu neaparat pentru avocat. Deci, întotdeauna trebuie să se gândească la destinatarul normei legale, care este cetățeanul”, a susținut vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

 

Executivul a eliminat termenul de maximum 6 luni, cu privire la valabilitatea unui denunț

Conform art.2 al OUG de abrogare, este eliminat termenul de maximum 6 luni pentru valabilitatea unui denunț. Cu privire la această decizie, Petruț Ciobanu a declarat:„ Eu cred că este benefică și că este o măsură sănătoasă pentru societate. Nu poți să aflii de săvârșirea unei fapte de natură penală după 4 ani de zile și după aceea să încerci o negociere”.

De asemenea, acesta este de acord și cu grațierea, pe care o consideră „benefică”, dar numai în condițiile în care este făcută de un profesionist. „Trebuie pregătită, discutată și cu societatea civilă”.

 

Înregistrarea emisiunii poate fi vizionată accesând link-ul de mai jos:

http://legalmarketing.ro/galerie-video/