Peli Filip, pe axa nucleara Marea Britanie – Romania. Studiu de caz

Realizarea unei noi centrale nucleare, asa cum cu totii stim, este un demers complex si laborios si solicita, pe langa un context de favorabilitate politica şi a opiniei publice, indeplinirea unor exigente deosebite legate de asigurarea standardelor de siguranta, precum si de capabilitate financiaras şi tehnica a participantilor la un asemenea proiect, declara Monica Iancu, Partener PeliFilip, autoarea studiului de caz.

Exemplificari recente pentru a exemplifica mai bine regasim in arhitectura aranjamentelor contractuale şi financiare pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point C, Marea Britanie, sau in dezvoltarile la nivelul fazei de construire pentru proiectul centralei nucleare de la Olkiluoto, Finlanda.

Asemenea exemple sunt relevante si pot constitui studii de caz pentru Romania, care urmareste largirea capacitatii de productie prin proiectul pentru dezvoltarea şi punerea in funcţiune a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

In acest sens remarcam faptul ca, in privinta proiectului Hinkley Point C, Comisia Europeana a anuntat in data de 11 martie decizia de a aproba parteneriatul dintre Électricité de France (EDF) şi China General Nuclear Power (CGN) pentru dezvoltarea, construirea şi operarea a trei centrale nucleare in Marea Britanie, inclusiv Hinkley Point. Comisia a concluzionat ca parteneriatul avut in vedere nu este de natura sa afecteze concurenţa fata de cotele de piata ale partilor şi structura pietei pe care sunt prezenţi alţi competitori.

Aprobarea parteneriatului dintre EDF si CGN succede deciziei Comisiei Europene din octombrie 2014 de a aproba schema de ajutor de stat pentru centrala nucleara Hinkley Point, care a fost considerata compatibila cu cerinţele dreptului european cu privire la masurile de ajutor de stat dupa o investigaţie care a durat 1 an. Sprijinul guvernului britanic va include mecanismul contractelor pentru diferenţa, dar şi alte masuri de garantare.

Menţionam ca proiectul Hinkley Point a intampinat opoziţie din partea unor state membre şi organizaţii neguvernamentale, care au formulat acţiuni pentru anularea deciziei Comisiei Europene privind schema de sprijin, invocand greşita aplicare a prevederilor Tratatului pentru Funcţionarea Uniunii Europene şi lipsa unui interes comun in favoarea susţinerii energiei nucleare. Ramane de vazut daca raţionamentul Comisiei Europene pregatit in legatura cu aprobarea schemei de sprijin va fi invalidat sau nu şi care vor fi consecinţele asupra proiectului.

Revenind la decizia Comisiei Europene de aprobare a partneriatului dintre EDF şi CGN, consideratiile Comisiei urmeaza a fi publicate in aproximativ doua luni de la data adoptarii deciziei. In masura aplicabila fata de caracterul specific al fiecarui proiect, experienţa britanica poate reprezenta un precedent valoros si favorabil inclusiv pentru Romania.

ecaterina.virgolici@lhm.ro