Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare destinat birourilor notariale si care va fi aplicat in acest an cuprinde valori ale proprietatilor mai mari cu 5 pana la 10 procente. Cresterea vine insa pe fondul reducerii continue a pretului activelor imobiliare in ultimii 3 ani.
Ghidul dupa care notarii vor calcula taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu active imobiliare recunoaste faptul ca valoarea proprietatilor se afla pe un trend descendent. “Toate datele disponibile in piata arata o scadere generala a pretului activelor imobiliare in ultima perioada, fara ca amplitudinea acesteia sa poata fi masurata cu precizie. Cu toate acestea, un indiciu important privind evolutia pietei este oferit de lichiditate (numarul de tranzactii), element puternic corelat cu preturile. Piata romaneasca este expusa unor riscuri suplimentare, datorate tranzactionarii in moneda straina, scaderii populatiei si numarului extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari. Aceasta situatie este amplificata de lipsa de transparenta a pietei (inexistenta unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate si viteza scazuta de tranzactionare.”
Diferenta dintre valorile stabilite in Ghid pentru acest an si realitatea pietei imobiliare a starnit numeroase discutii, care au determinat Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) sa aduca mai multe clarificari.
“Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare este intocmit de catre experti evaluatori, in baza Standardelor Internationale de Evaluare, adoptate de ANEVAR drept standarde nationale de evaluare”, se precizeaza intr-un comunicat al UNNPR.
Reprezentantii Uniunii spun ca notarii publici nu pot influenta concluziile acestor lucrari de evaluare, pentru ei Ghidul fiind “doar un instrument de lucru, numai pentru stabilirea taxelor aferente instrainarilor imobiliare atunci cand pretul declarat de parti nu depaseste valorile orientative.”
UNNPR precizeaza ca, asa cum s-a intamplat si in alti ani, atunci cand piata imobiliara a avut corectii pozitive sau negative importante, Ghidul poate fi actualizat de mai multe ori, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
“In dorinta ca expertizele (numite impropriu notariale) sa fie un instrument de lucru fara ambiguitati, ne exprimam inca o data public dorinta ca acest Ghid privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare sa fie comandat, realizat si platit de orice alta institutie a statului sau de orice alta entitate interesata, notarii publici obligandu-se, ca si pana acum, sa respecte valorile stabilite potrivit Codului fiscal”, se mai arata in comunicatul UNNPR.
Ghidul, care este transmis Ministerului Finantelor Publice, urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.