Proiect pilot de liberalizare a onorariilor notariale

Ministerul Justitiei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Consiliul Concurentei deruleaza un proiect pilot privind liberalizarea tarifelor pentru unele acte si lucrari notariale. Pana in aprilie 2012 va fi elaborat un proiect de lege in acest sens.

Guvernul a adoptat deja un memorandum ce vizeaza proiectul pilot referitor la onorariile percepute de notari. Proiectul vizeaza liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar si crearea unei competitii mai puternice intre cabinetele notariale, a precizat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

„Este o masura gandita cu atentie, care sa nu perturbe echilibrul unei profesii care functioneaza foarte bine, dar care sa contribuie la modernizarea ei si la flexibilizarea regulilor de concurenta in cadrul acestei profesii”, a spus Predoiu.

Proiectul isi propune sa identifice o serie de lucrari si acte notariale pentru care sa nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justitiei la propunerea notarilor, ci sa se aplice tarife stabilite pe baza unor referinte. Ministerul Justitiei va identifica pana la data de 6 martie 2012 actele si lucrarile notariale care vor face obiectul proiectului pilot, iar pana in luna aprilie va fi redactat proiectul de lege. Proiectul de lege urmeaza sa fie actualizat in urmatoarele luni, pe masura ce Ministerul Justitiei va primi reactii, pe baza unor chestionare care vor fi trimise atat notarilor, cat si utilizatorilor serviciilor notariale.

Daca acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes, eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicata pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale, urmand sa fie inlocuit cu pretul de referinta.