Avocatul Doru Bostina obtine anularea Deciziei prin care a fost exclus din profesie

Avocatul Doru Bostina (foto) a obtinut, recent, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), anularea Deciziei nr. 764/29.06.2013 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), prin care acesta fusese exclus din profesie.

Potrivit Curtii, Consiliul UNBR s-a substituit in mod inadmisibil organului statutar competent sa se pronunte asupra demnitatii profesionale a avocatului, respectiv Consiliul Baroului Bucuresti, si, totodata, a incalcat flagrant prevederile art. 49 din Legea nr. 51/1995, ce consacra principiul autonomiei profesiei de avocat.

Prevederile art. 49 din Legea nr. 51/1995 arata ca:
(1) Profesia de avocat este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in limitele competentelor prevazute in prezenta lege.
(2) Alegerea organelor de conducere ale profesiei de avocat se face numai prin vot secret.
(3) Organele de conducere colegiale iau hotarari numai prin vot deschis. Deliberarile si votul constituie secret profesional.

In septembrie 2013, Doru Bostina a obtinut, tot la Curtea de Apel Bucuresti, suspendarea, pana la pronuntarea instantei de fond, a executarii Hotararii Consiliului UNBR prin care s-a constatat incetarea calitatii sale de avocat.

Hotararea UNBR a fost contestata pe motiv, printre altele, ca decizia din luna iunie a Consiliul este lovita de nulitate absoluta, fiind emisa in temeiul unor prevederi legale si statutare abrogate expres, iar contestatia ce a stat la baza emiterii deciziei Consiliului UNBR a fost formulata cu depasirea competentelor presedintelui UNBR si incalcarea prevederilor Legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

In luna agust, Consiliul Baroului Bucuresti a anuntat ca avocatul Doru Catalin Bostina va fi radiat din taboul avocatilor Baroului dupa ce a fost condamnat definitiv la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri si uz de fals.

Consiliul Baroului Bucuresti a luat act atunci de decizia din 29 iunie a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) prin care s-a constatat incetarea calitatii de avocat a lui Doru Catalin Bostina.

Avocatul Doru Catalin Bostina a fost condamnat pe 31 martie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, dar acesta a contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta suprema a respins ca nefondat recursul avocatului Doru Bostina, in iulie 2011, iar decizia a ramas definitiva.

Doru Bostina a formulat o cerere de revizuire la Curtea de Apel Bucuresti. De asemenea, avocatul a cerut Curtii de Apel Bucuresti suspendarea deciziei UNBR.