TZA si CCIR au organizat o dezbatere despre noul Cod Civil

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a organizat, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), seminarul „Noul Cod Civil dupa primele luni de aplicare. Impactul asupra societatilor comerciale si mediului de afaceri”, la care au participat peste 70 de reprezentanti ai mediului privat.

Primele concluzii asupra aplicarii noului Cod Civil au vizat necesitatea interventiei legiuitorului pentru a clarifica anumite reglementari in domeniul relatiilor comerciale si domeniul fiscal. Practic, adoptarea noului Cod Civil nu presupune rezolvarea automata a tuturor problemelor normative existente, fiind nevoie in continuare de un efort de armonizare legislativa.

„Noutatea dispozitiilor, consacrarea in premiera a unor noi concepte si institutii de drept au pus deja probleme in practica, iar rolul legiuitorului si al instantelor se va dovedi esential in aducerea clarificarilor necesare”, a declarat Florentin Tuca (foto), avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Temele tratate la eveniment s-au concentrat pe reductibilitatea clauzei penale, implicatiile fiscale ale noului Cod Civil, interventia instantelor in raporturile contractuale, subzistenta dreptului comercial si in conditiile de aplicare a noului Cod Civil, precum si  modificarile introduse in materia garantiilor si in materia desfiintarii contractelor.

Din perspectiva implicatiilor fiscale, prevederile introduse prin noul Cod Civil au o aplicabilitate directa limitata. Separat, se remarca insa si o serie de necorelari de terminologie intre noul Cod Civil si Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, care pot crea confuzii sau lasa loc de interpretari.