60% dintre avocatii britanici se asteapta ca firmele lor sa fuzioneze in urmatorii trei ani

Aproximativ o tremie din avocatii din Marea Britanie considera ca firmele lor vor fuziona in urmatoarele 12 luni. Acest numar are un potential de crestere cu pana la 60% in cazul in care perioada este extinsa pana la trei ani, conform unui sondaj de opinie realizat de firma de audit si consultanta BDO si publicat de The Lawyer.

32% din respondentii sondajului afirma ca se asteapta ca firma lor sa faca parte dintr-o alianta cu o alta firma in decursul urmatoarelor 12 luni. Cele mai vizate sunt aliantele cu firmele de dimensiuni mai mici, numai 7% din respondenti acceptand faptul ca vor accepta sa fie partea mai mica dintr-o asemenea fuziune.

In urma asocierii, 60% din participantii sondajului se asteapta ca firmele lor sa fuzioneze in urmatorii trei ani. Dintre cei care au luat in calcul posibilitatea unei fuziuni, 69% sustin ca trebuie sa se metina pe “pozitia de competivitate”. Aceste rezultate vin in urma unui sondaj realizat de firma de audit si consultanta BDO, care a distribuit chestionare avocatilor si membrilor echipei din cele 200 de firme de top din Marea Britanie. S-au expediat 111 raspunsuri anonime.

“Rezultatele sugereaza o lipsa de “apetit” din partea firmelor de a face o alianta cu o companie mai mare, punandu-se in acest mod o bariera in calea unor potentiale fuziuni de succes, sau cel putin incercand sa le intarzie”, explica reprezentantii BDO, dupa efectuarea analizei rezultatelor.

Peste un sfert din respondenti (29%) au explicat faptul ca firmele lor au fuzionat deja sau au achizitionat o alta firma in ultimii trei ani. Intrebati ce si-ar fi dorit sa stie dinainte despre procesul de fuziune, respondentii si-au impartit opiniile. Multi nu au considerat ca trebuie sa stie ceva despre acest subiect, in timp ce altii s-au intrebat cat de “slabi sunt jucatorii slabi”, respectiv “cum pot sa isi asigure valoarea marcii in fata firmei de calibru mai mic”.

Conform BDO, 30 de respondenti apartineau primelor 25 de firme, 15 apartineau firmelor de pe pozitiile 26-50, 15 din firme cotate intre 51-100 si 22 in firme de pe locurile 100-150.