GSK plateste 3 miliarde de dolari pentru a ajunge la o intelegere cu autoritatile americane

Producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline si-a recunoscut vinovatia fata de acuzatiile de delict criminal si a fost de acord sa plateasca suma de 3 miliarde de dolari pentru a ajunge la o intelegere cu autoritatile guvernamentale americane, in cadrul celui mai mare caz de frauda in asistenta medicala din istoria Statelor Unite, anunta Reuters.

Intelegerea, care asteapta inca acordul tribunalului, ar putea pune capat acuzatiilor aduse producatorului de medicamente britanic conform carora GSK ar fi incalcat legile americane in marketingul si productia de produse farmaceutice.

Compania era acuzata ca ar fi targetat antidepresivul Paxil pentru pacienti cu varste mai mici de 18 ani desi produsul era aprobat doar pentru adulti si a fortat lansarea medicamentului Wellbutrin pentru folosirea in scopuri pentru care nu primise aprobari, printre care si pierderea in greutate si tratamentul disfunctiilor sexuale, potrivit rezultatelor unei anchete realizate de Departamentul American de Justitie.

GSK a facut eforturi substantiale pentru promovarea medicamentelor, distribuind articole inselatoare in reviste medicale si furnizand doctorilor diverse facilitati, mese sau tratamente de infrumusetare, care au constituit stimulente ilegale, au declarat procurorii citati de Reuters.

De asemenea, GSK nu a furnizat autoritatilor americane date de siguranta legate de medicamentul impotriva diabetului Avandia, incalcand astfel legislatia federala, au mai declarat procurorii.

Recunosterea vinovatiei este extrem de rara in cazuri de presupuse delicte comise de corporatii, ceea ce face intelegerea companiei cu autoritatile americane neobisnuita, apreciaza Reuters.
Din acest motiv, intelegerea este „neasteptata atat in dimensiuni cat si in repercursiuni”, a declarat James Cole, al doilea oficial al Departamentului American de Justitie. El a numit actiunea ca fiind „istorica” si „o avertizare clara pentru orice companie care alege sa incalce legea”.

Intelegerea include 1 miliard de dolari daune penale si 2 miliarde de dolari in daune civile.

Andrew Witty, CEO GlaxoSmithKline, a declarat ca delictul isi are originea intr-o „alta etapa a dezvoltarii companiei” si ca un astfel de comportament nu va mai fi tolerat. „Vreau sa exprim regretul companiei si sa subliniez faptul ca am invatat din greselile care s-au comis”, a spus acesta intr-o declaratie scrisa.

Intelegerea la care a ajuns GSK cu autoritatile americane reprezinta finalul celui mai mare caz de frauda implicand o companie producatoare de medicamente din istoria Statelor Unite. In 2009, compania americana Pfizer a fost de acord sa plateasca 2,3 miliarde de dolari pentru a scapa de acuzatiile aduse referitor la marketarea nepotrivita a unui numar de 13 medicamente.

Ca parte a intelegerii, GlaxoSmithKline a fost de acord sa se conformeze cu noi restrictii impuse de guvernul american in vederea preventiei folosirii de stimulente nepotrivite sau a altor practici interzise sub supravegherea autoritatilor federale, care vor verifica prevederile acordului de integritate timp de cinci ani. De asemenea, compania nu isi va mai putea compensa vanzarile bazandu-se pe tinte regionale si va trebui sa modifice programul de compensatii pentru executivi pentru a putea recupera o parte din sumele implicate in stingerea acuzatiilor.

Andrew Witty a declarat ca subsidiara americana a GSK a schimbat fundamental procedura de conformare, marketing si vanzari si ca, acolo unde a fost necesar, a renuntat la colaborarea cu angajatii care au fost implicati in delicte.