Suciu Popa: Noi reguli europene privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii pe platformele digitale

Autori: Daciana Popa (Partener), Oana Rusu (Associate)


Parlamentul și Consiliul European au elaborat o propunere de directivă care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. Aceasta se va aplica platformelor digitale de muncă care organizează lucrul pe platforme desfășurat în Uniunea Europeană, indiferent de locul în care sunt stabilite și legislația aplicabilă.

Necesitatea elaborării noii directive a apărut în urma dezvoltării unei noi forme de muncă remunerată, mai exact, prin intermediul platformelor digitale. Persoanele care își desfășoară activitatea cu ajutorul acestor platforme sunt contactate prin intermediul aplicațiilor online, punând la dispoziție o paletă largă de servicii. Printre exemplele cele mai cunoscute enumerăm Uber, Bolt, Glovo.

Conform unor statistici efectuate de Comisia Europeană, peste 28 de milioane de oameni desfășoară activități remunerate prin intermediul platformelor digitale, numărul lor fiind așteptat să crească considerabil, ajungând până în 2025 la aproximativ 43 milioane de lucrători.

Proiectul de Directivă urmărește să creeze un cadru favorabil desfășurării muncii prin această modalitate și să protejeze lucrătorii prin norme specifice.
În acest sens, Directiva indică o serie de criterii de evaluare prin care să se poată stabili dacă o platformă este sau nu angajator. Dacă aceasta efectuează cel puțin două din acțiunile enumerate în Directivă, este instituită o prezumție legală că există un raport de muncă între platformă și persoana care lucrează pe platformă. Sarcina răsturnării acestei prezumții, în cazul unor proceduri judiciare sau administrative, va reveni platformei digitale de muncă.

Acordarea acestui statut lucrătorilor de pe platformele online le va oferi lucratorilor o serie de beneficii, intre care se preconizează dreptul la un salariu minim, reglementări privind timpul de lucru, protecția sănătății și securității la locul de muncă, dreptul la concediu plătit, indemnizație de șomaj, de boală și de asistență medicală.
Totodată, prin implementarea Directivei se urmărește asigurarea transparenței în ceea ce privește accesul la informații relevante privind lucrul pe platforme, instituirea monitorizării umane a sistemelor automatizate și acordarea dreptului de a contesta deciziile automatizate.

Proiectul vizează și oferirea unui set de măsuri referitoare la posibilitatea lucrătorilor de pe platformele digitale de contesta sancțiunile luate împotriva acestora și de a beneficia de protecție împotriva tratamentului sau a consecințelor nefavorabile.
Statelor membre le va reveni obligația de a lua măsurile necesare pentru a interzice concedierea sau aplicarea unor alte măsuri echivalente pentru motivul că lucrătorii de pe platformele digitale și-au exercitat drepturile stipulate în directivă.


Despre Suciu Popa:

Suciu Popa este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.