Primarul din Magurele poate depune juramantul din arest

Angelica Enache, partener coordonator al casei de avocatura Bogasiu & Asociatii, il reprezinta pe primarul ales al orasului Magurele, Dumitru Ruse, aflat in arest preventiv. Desi Ruse este in arest preventiv sub acuzatia de luare de mita, acesta poate depune totusi juramantul pentru un nou mandat, dupa cum au explicat reprezentantii casei de avocatura Bogasiu & Asociatii.

„In conformitate cu dispozitiile art. 14 din Legea 393/2004, primarul intra in dreptul deplinei exercitari a mandatului dupa depunerea juramantului in cadrul unei ceremonii publice. Dl. Ruse Dumitru se poate deplasa, cu aprobarea procurorului de caz, sub escorta, la sediul Primariei Orasului Magurele pentru depunerea juramantului, ori un notar public poate atesta ca dl. Ruse a rostit juramantul in fata sa la sediul arestului”, a declarat pentru legalmarketing.ro Angelica Enache, partener coordonator al casei de avocatura Bogasiu & Asociatii.

Primarul orasului Magurele, Dumitru Ruse, si-a incetat mandatul in 28 mai, in urma unui ordin al prefectului judetului Ilfov, ca urmare a demisiei sale din PDL. Dumitru Ruse a fost retinut pe 7 iunie sub acuzatia de luare de mita. Ulterior, Ruse a castigat un nou mandat de primar, obtinand 3.009 voturi din aproximativ 6.000 la alegerile locale din 10 iunie. Pe 13 iunie, Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursul la decizia de arestare preventiva a primarului Ruse.

Potrivit Angelicai Enache,  „Dl. Ruse Dumitru nu a pretins si nu a primit mita. Dl. Ruse Dumitru nu poate fi subiect activ nemijlocit calificat al infractiunii de luare de mita, intrucat la data savarsirii presupusei fapte (07.06.2012) acesta nu mai detinea functia de primar al Orasului Magurele, nefiind astfel functionar in sensul prevazut de art. 147 Cp. Prin Ordinul  Prefectului Judetului Ilfov nr. 214 din 28.05.2012 s-a constatat incetarea de drept a mandatului de primar al Orasului Magurele, incepand cu data de 28.05.2012, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calitatii d-lui Ruse Dumitru de membru al partidului politic pe listele caruia a fost ales in anul 2008 (PDL).”

„In dosarul de urmarire penala, se afla denuntul formulat de catre Coman Adrian Ionut la data de 05.06.2012, acest denunt neindeplinind cerintele minime pentru sesizarea organelor de urmarire penala, in sensul ca nu cuprinde valoarea vreunei sume de bani pe care Ruse Dumitru ar fi pretins-o cu titlu de mita, nu cuprinde niciun detaliu concret al provenientei cantitatii de pamant pe care se presupune ca urma sa o transporte pe raza Orasului Magurele, nici societatea ori numele persoanei care l-a delegat sa efectueze aceasta activitate de transport si sa-l contacteze pe inculpat. Toate aceste aspecte coroborate cu informatiile din fisa de evidenta a denuntatorului Coman Adrian Ionut, din cuprinsul careia rezulta ca acesta este cadrul militar activ, calitate incompatibila cu exercitarea de activitati comerciale ori de alta natura, conduc la concluzia ca denuntatorul a actionat ca un agent provocator, sub coordonarea si supravegherea lucratorilor DGA si a procurorului de caz, toate actiunile acestuia, respectiv initiativa de a merge la Primaria Orasului Magurele, de a-l contacta pe inculpat si de a-i sugera ca `pentru alte transporturi la alte gropi de gunoi i s-ar fi cerut 30 lei`, au fost efectuate cu scopul determinarii d-lui Ruse Dumitru de a savarsi o infractiune si de a obtine probe care sa fie folosite de catre Parchet”, a continuat Angelica Enache.

Reprezentantii legali ai primarului Ruse declara ca organul de urmarire penala si-a intemeiat acuzatia si propunerea de arestare preventiva exclusiv pe denuntul si declaratiile denuntatorului, in spatele caruia s-ar fi aflat un contracandidat la functia de primar al orasului Magurele.