Laura Dumitrescu, despre ASCENsiunea DIncolO de limite

Laura Dumitrescu, Owner and Chief Executive Officer ASCENDIO

Laura Dumitrescu, Owner and Chief Executive Officer ASCENDIO a acordat în exclusivitate un interviu echipei Legal Marketing. Ea ne vorbește, în termeni juridici accesibili, despre business, publicitate și avocatură; în ce punct se intersectează cele trei și care este rezultatul final?

  1. Cum ajută experiența de peste cei 15 ani în consultanța juridică în desfășurarea activității afacerii ASCENDIO, având în vedere că firma se ghidează după următoarele principii: profesionalism, corectitudine și respect 

Experința juridică dobândită de membrii echipei Ascendio prin prisma numeroaselor spețe întâmpinate pe parcursul anilor, ce au cuprins diferite domenii de activitate, este fără îndoială, un plus pentru viitorii antreprenori ce își doresc deschiderea unei afacere de succes. În peste cei 15 ani de activitate juridică, am fost alături de antreprenori, ajutându-i, susținându-i și contribuind la luarea unor decizii importante în cadrul afacerilor lor. Pentru noi clientul, ca partener, este principalul actor în activitatea noastră. Înțelegerea corectă a nevoilor sale le transpunem în domeniul juridic prin intermediul legilor în vigoare și împreună ne vom supune unor riscuri. Împreună stabilim un plan bine structurat, cu dateline-uri după care vom acționa. Este un domeniu ce se află într-o continuă schimbare, ce trebuie adaptat la realitatea zilelor noastre, echipa noastră fiind mereu la curent cu ultimele modificari ale legislației în vigoare. Deci, pentru un succes garantat și o bună colaborare, factorii pe care activitatea firmei noastre se bazează sunt: profesionalism, corectitudine și respect.

  1. Care au fost cele mai importante proiecte ale companiei dvs. în anul 2022?

Cel mai important proiect este ASCENDIO.  Întrebarea pe buzele tuturor celor cu care interacționăm este aceeași. Ce facem noi? Este un concept neîntâlnit pe piața din România. Oamenii sunt obișnuiți cu servicii nișate, fără să realizeze că o afacere însemna un complex de factori, ce nu se rezumă la juridic sau financiar, ci sunt împletite toate domeniile.

Un alt proiect important este stabilizarea situației din punct de vedere legislativ în activitatea de publicitate outdoor. Acesta a început în anul 2021, când EKO Group, din care am făcut parte ca partener, și-a diversificat activitatea, întrând și pe această piață a publicității. Am descoperit o lume cu multe nuanțe de gri din punct de vedere legal, așa că ne-am propus să aducem stabilitate și potențial de proiecție pe termen lung în acest gen de business. Este un demers ce scoate la suprafață mult deficient în aparatul administrativ, dar și pe plan concurențial. Însă, am convingerea că avem toate resursele necesare să aducem la lumină ceea ce ne-am propus.

  1. Care este cea mai solicitată arie de practică a dreptului, în vederea asistării și reprezentării din cadrul firmei DUMITRESCU LAW?

Având în vedere și expertiza mea ca om din mediul de business, fiind ultimii ani și asociat în EKO Group, a determinat ca o parte a clienților noștri să solicite suportul nostru în dreptul comercial și cel societar. Însă nu ne rezumăm la asta. Ne lăudăm că suntem printre puținii care construiesc întregi strategii pentru identificarea de soluții în rezolvarea situațiilor create de dialogul defectuos sau lipsa lui între mediul privat și autoritățile publice sau locale. Este o problemă pe care mulți preferă să o țină sub preș, fie de o parte, fie de alta.

  1. Având în vedere faptul că vânzarea sau cesionarea părților sociale este una dintre ariile de practică a firmei Dumitrescu Law, ce implicații fiscale are cesiunea sau vânzarea părților sociale în ceea ce privește impozitul pe venit? 

Este o întrebare simplă ce implică un răspuns complex. Sunt multe variabile într-o astfel de speță, deși este o procedura des uzitată. Întrucât faceți referire la impozitul pe venit, presupun că asociatul cedent este persoană fizică. Prețul tranzacției poate fi negociat de către părți sau se realizează la prețul nominal al părții sociale. În funcție de asta, dezvoltăm răspunsul la întrebarea dvs. În situația în care transferul părților sociale se realizează la prețul nominal, nu discutăm despre realizarea unui venit, așadar nu are implicații cu privire la plata impozitului pe venit. În situația în care prețul este unul negociat, se declară prin Declarația unică de venit anul următor încheierii tranzacției, câștigul net din vânzarea părților sociale. Obligația de plată a impozitului pe venit este de 10%. Dacă venitul net obținut din tranzacție depășește valoarea a 12 salarii minime pe economie se datorează și cota de 10% reprezentând obligații CASS.

  1. Doamna avocat, cum reușiți să gestionați ambele afaceri care v-au adus un real succes pe piața avocaturii? Ce vă propuneți pentru anul 2023?

Nu știu dacă vorbim despre succes pe piața avocaturii. Greu de spus asta. Dacă ne raportăm la alți indicatori ai sucesului, adică atingerea obiectivelor propuse, atunci suntem printre câștigători. Principalul meu focus pe anul 2023 a fost deschiderea afacerii Ascendio, urmând ca în următoarea perioadă, focusul să fie pe creșterea acestei afaceri. Voi veni cu toată susținerea fizică și morală echipei mele, pentru obținerea celor mai bune rezultate, împreună dând naștere celor mai frumoase afaceri.

Laura Dumitrescu, Owner and Chief Executive Officer ASCENDIO