Dosar Moștenirea Stoicescu

Dreptul servește scopului nobil de a ameliora viețile oamenilor, rolul avocatului fiind adesea esențial în înfăptuirea binelui astfel urmărit. Succesul său în proces determină reușita cauzei pentru care luptă. În anumite cazuri, se întâmplă ca rezultatul unui proces să aibă un impact benefic atât de important pentru un număr atât de mare de persoane, încât cuvintele de apreciere sunt dificil de identificat.

Este și cazul foarte recentei reușite a Domnului Profesor universitar doctor Radu Romeo Popescu, într-un proces care a durat 13 ani, o lună și 9 zile de așteptare, 8 dosare, 5 expertize, 49 de termene de judecată, sute de ore de muncă, și în care a reprezentat Facultatea de Drept a Universității din București, în cadrul căreia domnia sa activează.

Luând ca pe o îndatorire de onoare protejarea intereselor celor mai vulnerabili dintre studenții Facultății, Domnul Profesor a reușit să recupereze sume foarte importante aparținând unui legat pe care legendarul profesor, Constantin Stoicescu, profesor de Drept roman, fost Decan și fost Rector al Universității din București, în favoarea studenților merituoși și aflați în nevoie.

Prin legatul constituit de profesorul Stoicescu, a fost lăsată Facultății de Drept jumătate din cotitatea disponibilă, respectiv 3/8 din averea domniei sale.

Constantin Stoicescu (23 august 1881, București – 29 mai 1944, București) a fost Decan al Facultății de Drept: 14 noiembrie 1934 – 12 noiembrie 1936, Profesor de Drept Roman.

Constantin Stoicescu a fost laureat pentru activitatea sa în cadrul Facultății de Drept din Paris, elaborând și o strălucită teză de doctorat cu privire la îmbogățirea fără justă cauză – De l’enrichssement sans cause –  în anul 1904. Studiază, apoi, dreptul roman la Berlin, specializându-se în acest sens în anul 1905.

În anul 1907 este numit docent în specialitatea dreptului roman, cu elogii, după un concurs cu Prof. Șt. Longinescu. În calitate de profesor, Constantin Stoicescu a fost un deschizător de noi drumuri ale cercetării dreptului roman, lucrările sale fiind și astăzi magna opera în domeniu.

A fost reprezentant al Statului Român la Congresul internațional de drept roman ținut la Bologna și Roma (1933), membru corespondent al Academiei Române (1936) și membru al Academiei de Stiințe Morale și Politice (1940). În 1937, fiind invitat  oficial de Facultatea de Drept din Paris pentru a ține o conferință despre lichidarea datoriilor, este decorat în grad de ofițer al Legiunii de onoare, urmând să reprezintă Statul Român și Facultatea de Drept și la „Semaine du Droit” la Paris, respectiv la Congresul de Drept din Haga.

De asemenea, a ocupat funcția de Rector al Universității din București, funcție pe care o păstrează până la 23 septembrie 1940, activitatea sa fiind extrem de rodnică, între altele, desăvârșind construcția Palatului Facultății de Drept. Ministru al Justiției între 15 februarie 1941 și 14 august 1942, a fost decorat cu Steaua României, în grad de Comandor, Ordinul Polonia Restituta, în grad de Mare Ofițer, și a fost numit Comandor al Coroanei României.

Astăzi, fondul Constantin Stoicescu s-a întregit cu suma de 202.138.000 lei.

Curtea de Apel București-Secția a III-a Civilă s-a pronunțat în cel mai important dosar privitor la Moștenirea „Constantin Stoicescu”

Solutia pe scurt a instantei:

01.07.2022
Ora estimata: 09:00
Complet: S3-Completul nr.5 Apel III
Tip solutie: Apel (alte soluţii)
Solutia pe scurt: Evocând fondul: Admite în parte cererea. Obligă pârâta la emiterea unei decizii de compensare în dosarul administrativ nr.(…), pentru 202.137.987 puncte în favoarea reclamantei Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, pentru 248.522.583 puncte în favoarea reclamantului Zapisescu Dan Octavian şi pentru 17.719.216 puncte în favoarea reclamantei Bulată Angela Margareta, pentru terenul în suprafaţă de 98,3459 ha care a făcut parte din fosta moşie Băneasa-Dămăroaia. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 9.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 01.07.2022. SC/FCM
Document: Hotarâre  1078/2022  01.07.2022

 

De sumele obținute vor beneficia studenți cu rezultate meritorii și care sunt lipsiți de mijloace materiale din multe generații ce vor urma. Efortul și chiar sacrificiile făcute de Domnul Profesor Romeo Popescu se cuvin a fi recunoscute potrivit amplelor beneficii pe care le-a generat, iar numele său mentionat cu mândrie alături de cel al profesorului Stoicescu, cei doi fiind astfel uniți prin altrismul, dedicația și atașamentul față de Facultatea de Drept a Universității din București, dar mai ales prin umanitatea lor.

Recuperarea fondurilor aparținând acestui legat (cunoscut în mod obișnuit în Facultatea de Drept sub demunirea “Mostenirea Stoicescu”) a făcut obiectul mai multor procese, multe dintre ele finalizate cu rezultate remarcabile, acesta fiind cel mai important dintre ele.