Clifford Chance si Bondoc & Asociatii incheie tranzactia Abris Capital – Pehart

Fondul de private equity Abris Capital Partners, condus in Romania de Cezar Scarlat (foto), a finalizat preluarea pachetului majoritar al grupului de companii Pehart, ce activeaza in piata de hartie tissue, condus de omul de afaceri Ioan Tecar. Scopul investitiei este acela de a crea principalul producator independent de hartie tissue din Romania si Europa de Sud-Est.

Concret, fondul de investitii va achizitiona un pachet de aproximativ 55% din grupul Pehart, un business cu o cifra de afaceri de 114 milioane de euro si cu un EBITDA de 14 milioane de euro in 2014. Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei se ridica la aproape 100 de milioane de euro, ceea ce face din aceasta preluare una dintre cele mai mari tranzactii ale anului realizate in Romania de catre un investitor de private equity.

Conform mirsanu.ro, cea mai mare parte a banilor de la Abris intra sub forma de majorare de capital pentru a sustine dezvoltarea capacitatilor de productie de hartie si extinderea operatiunilor. Obiectivul investitiilor il constituie obtinerea pozitiei de principal producator de hartie tissue din Romania si din Europa de Sud – Est de catre Pehart, care are in portofoliu marcile Pufina si Alint. In urma investitiei Abris si a ajutorului de stat, cea de-a patra fabrica a Pehart va fi pusa in functiune pana la sfarsitul anului, iar capacitatea de hartie tissue sub forma de role jumbo va ajunge la 100 de mii de tone. Compania exporta majoritatea productiei catre societati din Europa Centrala si de Sud-Est, mentioneaza sursa citata.

Ca parte a tranzactiei, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare („BERD”), in momentul de fata actionar al Pehart Tec SA (una dintre cele patru companii ale grupului), isi va vinde participatia. In 2009, BERD a devenit actionar al Pehart Tec SA investind pentru a sustine strategia de crestere a productiei de hartie tissue si a oferi o alternativa la importuri.

Potrivit CEE Legal Matters, Abris Capital a fost consiliat, in aceasta tranzactie, de o echipa de consultanti de la PwC, precum si de o echipa de avocati de la Clifford Chance Badea, coordonata de Nadia Badea, Partner, si Ioana Talnaru, Counsel, asistate de Mihaela Mindru si Andreea Sisman, Counsels, si de Radu Costin, Andra Jegan si Raluca Coman, Associates. Din echipa Clifford Chance au mai facut parte, de asemenea, Nick Fletcher, avocat al biroului din Varsovia al firmei de avocatura, cel care a asigurat asistenta cu privire la aspectele de drept englez ale tranzactiei, precum si Diana Crangasu (Bucuresti) si Ulyana Khromyak (Kiev), Senior Associates, care au oferit consiliere in raport cu autoritatile de concurenta din Romania si Ucraina.

De partea cealalta, grupul Pehart a beneficiat de asistenta juridica oferita de Bondoc si Asociatii, printr-o echipa coordonata de catre Lucian Bondoc, Managing Partner al firmei de avocatura, si care i-a mai inclus pe Simona Petrisor, Partner, Mihaela Ciocirlea, Senior Associate, Andreea Lungu si Mihaela Vochineci, Associates. Lucian Bondoc a confirmat implicarea in tranzactie, fara a da alte detalii, precizand, totodata, ca firma sa gestioneaza mai multe proiecte M&A importante, aflate in derulare.

Suntem mai mult decat bucurosi sa atragem investitii straine in Transilvania, si de ce nu la Dej, si sa-i avem ca parteneri pe Abris Capital. Impreuna cu Abris, si ca urmare a sustinerii lor, vom putea sa dezvoltam si sa promovam productia locala, sa ne imbunatatim capacitatile manageriale si sa ne consolidam pozitia pe piata. Am facut aceste investitii cu obiectivul de a duce afacerea de hartie la un nou nivel de dezvoltare. Prin punerea in functiune a celei de-a patra fabrici de hartie tissue si produse igienico-sanitare, vom atinge o capacitate de productie hartie tissue de peste 100 mii tone, realizand astfel ceea ce ne-am propus de la bun inceput, sa devenim un lider in regiune. Pe aceasta cale, doresc sa multumesc si sa imi exprim recunostinta fata de sprijinul acordat de BERD pe parcursul celor 6 ani de parteneriat pentru dezvoltarea si modernizarea Pehart Tec SA; ca urmare a acestei colaborari am reusit sa facem din brandul Pufina unul din cele mai puternice branduri din piata,” a declarat Ioan Tecar, presedinte al grupului Pehart.

Noi consideram ca noua compania are avantaje competitive semnificative si oportunitatea unica de a beneficia de cresterea rapida a sectorului de retail din Romania si din regiune. Investitia noastra in grupul Pehart, unde domnul Tecar continua sa fie un actionar semnificativ, este o etapa importanta in realizarea obiectivului nostru de a ne consolida pozitia ca cel mai important fond de investitii din Romania si din regiune”, a afirmat Cezar Scarlat, Partener, Abris Capital Partners Romania.

Infiintat de Ioan Tecar, grupul de companii Pehart detine trei fabrici ce produc hartie tissue si produse igienico-sanitare (hartie igienica, prosoape de bucatarie si servetele) sub marcile proprii, Pufina si Alint, dar si sub marcile private ale diversilor retaileri. In urma investitiei Abris si a ajutorului de stat, cea de-a patra fabrica va fi pusa in functiune pana la finele acestui an si va duce capacitatea de hartie tissue sub forma de role jumbo la 100 de mii de tone. Compania exporta majoritatea productiei catre clienti din Europa Centrala si de Sud-Est.

Abris Capital Partners este principalul fond de investitii axat pe dezvoltarea companiilor mijlocii din regiune. Fondul are sub administrare, in prezent, aproape 900 de milioane de euro, planurile de investitii fiind concentrate in Europa Centrala si de Est, cu preponderenta in Polonia si Romania.