Ciprian Sandu, expert public affairs & government relations, despre o potențială Lege a Lobby-ului

Publicația noastră a contactat câțiva specialiști în domeniul public affairs & government relations pentru a le afla opinia cu privire la oportunitatea legii lobby-ului în România:

„O potenţială lege a lobby-ului ar avea beneficii în zona de reputaţie şi percepţie, întrucât publicul larg, asociază această activitate, în mod nedrept, cu traficul de influenţă şi alte fapte conexe corupţiei. Aceasta se întâmplă pentru că nu există o înţelegere corectă fenomenului, deşi industria de profil se tot profesionalizează în România de la mijlocul anilor ’90.  Pe de altă parte, legea poate crea multe obligaţii birocratice, restricţii şi poate da naştere unei noi categorii profesionale, cea a profesionistilor de lobby, pe modelul altor bresle: avocaţi, experţi contabili, notari, evaluatori, etc.

Înţelegem că Guvernul lucrează la un proiect de lege, dar că va exista şi o propunere legislativă diferită în Parlament, din partea ALDE. Aşteptăm cu interes textele propunerilor şi o dezbatere de idei serioasă şi aplicată. Cred că este loc pentru o lege funcţională cu beneficii pentru toate părţile. Să nu uităm, totuşi,  rolul pozitiv al acestei activităţi în procesul de formulare a politicilor publice şi în demersul pentru o mai bună legiferare.”, Ciprian Sandu, expert public affairs & government relations

Ciprian Sandu este un profesionist în activitatea de public affairs cu o experiență de peste 11 ani în zona guvernamentală și a relațiilor cu autoritățile. Este absolvent al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,  licențiat în științe administrative și deține o diplomă de master în integrare europeană. Cursuri de management, afaceri europene, politica externă și diplomație completează profilul său educațional.

După o perioada de aproape 5 ani petrecută  în administrația publică centrală, în instituții precum Ministerul Justiției, Ministerul Comunicațiilor și Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului, Ciprian Sandu a îmbrățișat domeniul consultanței de public affairs, activând într-o agenţie de comunicare strategică. În calitate de consultant, a instrumentat proiecte de public affairs pentru companii din domeniul serviciilor financiare, comunicațiilor și energie.

Ulterior, a activat ca public affairs manager și secretar general pentru asociația industriei berii din România şi a reprezentat regiunea Europei Centrale şi de Est în Comitetul Executiv al Brewers of Europe, asociaţia industriei europene a berii.
În prezent, gestionează activitatea de public affairs pentru o companie britanică din zona serviciilor financiare şi este membru în Consiliul de Administraţie al Camerei de Comert Româno-Britanice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here