Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a aprobat, intr-o sedinta care a avut loc in data de 23.05.2014, Regulamentul privind emiterea, administrarea si utilizarea cardului de identitate CCBE (Consiliul Barourilor Europene) pentru avocatii definitivi din Romania.
Regulamentul, constituit din 10 articole, este redat integral si poate fi consultat mai jos.
Regulament privind utilizarea cardului de identitate CCBE (Consiliul Barourilor Europene) pentru legitimare de catre avocatii definitivi din Romania
Art. 1. Cardul de identitate CCBE si autoritatea emitenta
(1) In scopul legitimarii avocatilor definitivi inscrisi pe tablourile barourilor membre si in baza licentei acordate de Consiliul Barourilor Europene (in continuare CCBE), Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (in continuare UNBR) va emite cardul de identitate CCBE (in continuare „cardul”).
(2) Cardul contine un cip de proximitate si cuprinde informatii in limbile franceza, engleza si in limba organismului emitent, fiind identificat printr-un numar unic, care trebuie sa inceapa cu prefixul obtinut de la Secretariatul CCBE.
Art. 2. Scop
(1) Cardul faciliteaza accesul in instante si in alte institutii al avocatilor care isi desfasoara activitatea in statul lor de origine si in afara jurisdictiei acestuia. Cardul il identifica pe titularul sau, in limbile oficiale ale CCBE si atesta calitatea sa de avocat admis in profesie intr-unul din Statele Membre ale Uniunii Europene.
(2) Cardul poate fi utilizat in urmatoarele scopuri:
– ca instrument de identificare profesionala in statul de origine;
– ca instrument de identificare profesionala in alt Stat Membru, pentru a avea acces, de exemplu, in instante sau in locuri de detentie;
– ca mijloc de verificare a calitatii de avocat cu drept de exercitare a profesiei, prin cipul de proximitate (aplicabil versiunii pe suport plastic a cardului);
(3) Cardul este recunoscut de Curtea de Justitie a Uniunii Europene si de Tribunalul de Prima Instanta.
Art. 3. Modelul cardurilor
Forma si celelalte elemente de identificare cuprinse de card sunt cele stabilite in contractul de licentiere incheiat de UNBR cu CCBE si prevazute in Statutul profesiei de avocat la Anexa nr. XXVI.
Art. 4. Costuri
(1) Autoritatea emitenta va plati catre CCBE cate 1,00 €, cu titlu de taxa de licentiere, conform contractului de licenta pentru fiecare card produs.
(2) Avocatii beneficiari vor plati, la barourile emitente, pentru fiecare card emis, in contul UNBR, o taxa de emitere care va acoperi taxa de licentiere, precum si costurile confectionarii acestora si ale implementarii sistemului informatic de gestionare al cadurilor.
Art. 5. Durata de valabilitate si continutul cardurilor
Cardurile sunt valabile 5 ani de la data emiterii si vor cuprinde mentiunile prevazute in Statutul profesiei de avocat la Anexa nr. XXVI.
Art. 6. Emiterea si eliberarea cardurilor
(1) UNBR va emite cardurile, conform modelului stabilit in contractul de licentiere si Statutul profesiei de avocat. Barourile vor prelua cardurile emise si le vor elibera catre avocatii definitivi inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi cu drept de exercitare a profesie. Nu vor putea detine acest card avocatii inscrisi pe tabloul special al avocatilor straini, avocatii stagiari si avocatii definitivi care sunt inscrisi pe tabloul avocatilor fara drept de exercitare a profesiei (incompatibili, suspendati la cerere etc).
(2) Baroul in tabloul caruia este inscris avocatul va aplica o viza anuala, sub forma de timbru holografic, cu inscriptia „Vizat [se indica anul]” si care atesta ca avocatul este inscris in Tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei al baroului in anul pentru care s-a aplicat viza. Aplicarea vizei anuale se face dupa verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege, de statutul profesiei si de hotararile consiliului baroului.
Art. 7. Proprietate
Cardul ramane in proprietatea autoritatii emitente (UNBR) iar titularul cardului este obligat sa il restituie, de indata, la cererea baroului pe tabloul caruia este inscris. Refuzul de restituire a cardului constituie abatere disciplinara grava.
Art. 8. Retragerea cardului si folosirea necorespunzatoare
(1) Daca un avocat este exclus din profesie sau este trecut pe tabloul avocatilor fara drept de exercitare a profesiei, acesta nu va fi indreptatit sa utilizeze cardul in tara de origine sau in strainatate, iar cardul va fi retras in regim de urgenta, de catre consiliul baroului pe al carui tablou este inscris, cu informarea corespunzatoare a UNBR.
(2) In acest sens, baroul va proceda la modificarea datelor cuprinse in tabloul avocatilor si va comunica retragerea cardului, insotita de dovezile corespunzatoare catre UNBR. Ulterior, UNBR va proceda la invalidarea cardului.
(3) In cazul excluderii din profesie, cardul recuperat va fi trimis de indata catre UNBR.
(4) In cazul suspendarii din exercitarea profesiei, barourile vor pastra cardurile pana la expirarea acestora, urmand ca, la incetarea suspendarii, sa solicite UNBR revalidarea lor si sa procedeze la inmanarea acestora catre avocatii in cauza. In cazul expirarii cardului, acesta va fi restituit de indata catre UNBR.
Art. 9. Schimbarea datelor cuprinse in continutul cardului, altele decat excluderea in profesie sau trecerea pe tabloul avocatilor fara drept de exercitare a profesiei, inclusiv a fotografiei titularului
(1) Avocatul in cauza se va adresa cu o cerere in acest sens consiliului baroului, care va proceda la modificarea datelor cuprinse in tabloul avocatilor. Ulterior, baroul va comunica retragerea cardului, insotita de dovezile corespunzatoare catre UNBR, care va proceda la invalidarea cardului.
(2) Dupa recuperarea cardului, acesta va fi trimis de indata la UNBR, in vederea emiterii unui nou card pentru persoana in cauza, pe perioada de valabilitate ramasa. Acesta va fi trimis de indata baroului pentru a fi inmanat avocatului, dupa achitarea sumei prevazute la art. 4.
(3) In cazul in care modificarea datelor, inclusiv schimbarea fotografiei, este necesara ca urmare a culpei baroului sau a UNBR, solicitantul va fi scutit de orice plata.
Art. 10. Carduri pierdute/furate/distruse
(1) In astfel de cazuri, titularul va informa, de indata, autoritatea emitenta, procedand si la publicarea pierderii/furtului/distrugerii intr-un ziar central de larga circulatie.
(2) Dupa comunicarea dovezii de publicare, baroul va solicita UNBR emiterea altui card pentru persoana in cauza, pe perioada de valabilitate ramasa. Acesta va fi trimis de indata baroului pentru a fi inmanat avocatului, dupa achitarea de catre acesta a sumei prevazute la art. 4.